Kort: Her står partierne stærkest til europaparlamentsvalget

GEOGRAFISK PROGNOSE: Næsten hver anden bornholmer stemmer på samme parti, og sydjyderne lader til at være mest EU-skeptiske. Se, hvorhenne i landet partierne har den største koncentration af vælgere.

Emma Qvirin Holst

Venstre får primært sine stemmer til europaparlamentsvalget på søndag i Jylland, mens næsten hver anden bornholmer sætter kryds ved Socialdemokratiet.

Det viser en ny geografisk prognose, som professor Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget på baggrund af 7.657 Gallup og Norstat-interviews.

Prognosen viser, hvor mange procent de ti opstillingsberettigede partier står til at få i landets ti storkredse. Da partiernes kandidater er på valg i hele landet, har det ingen betydning for, hvem der bliver valgt, men det viser, hvor i landet partierne har den største lokale forankring.

Artiklen fortsætter efter grafen.

Socialdemokratiet (står til 23,68 procent på landsplan)
42,61 procent af de bornholmske stemmer vil ifølge prognosen gå til Socialdemokratiet, der også har en bornholmer, Jeppe Kofod, som spidskandidat. Det er ikke bare en flot andel af stemmerne, det er også næste syv procentpoint mere, end partiet fik på øen ved europaparlamentsvalget i 2014. Ser man bort fra den enorme opbakning på Bornholm, står Socialdemokratiet især også stærkt i Vestjylland og Nordjylland samt Sjælland og Københavns Omegn.

Radikale (står til 9,99 procent på landsplan)
Med en opbakning på godt 10 procent på landsplan, står Radikale over for en fremgang ved søndagens europaparlamentsvalg i forhold til valget i 2014. Det smitter også af på partiets opbakning i København, der igen er det sted i landet, hvor partiet står stærkest. 15,36 procent af københavnerne vil ifølge prognosen sætte kryds ved Radikale. Foruden København står Radikale også stærkt på Fyn og i Østjylland.

Konservative (står til 4,09 procent på landsplan)
Den konservative højborg på Fyn, hvor partiets tidligere spidskandidat, Bendt Bendtsen, kommer fra, ser ud til at falde ved dette valg. I stedet er det Nordsjælland, hvor Konservative står stærkest med 6,86 procent af stemmerne. Fyn følger dog efter på en andenplads. Her får partiet 5,92 procent af stemmerne, men det er noget af et stykke fra de 16,3 procent, som partiet fik på øen i 2014.

SF (står til 9,89 procent på landsplan)
Det er i fortsat i København, at SF har den højeste koncentration af sine vælgere. Her vil 13,08 procent stemme på partiet. Derudover har partiet en stærk lokal forankring på Fyn og i Østjylland.

Liberal Alliance (står til 2,79 procent på landsplan)
Ligesom Konservative står Liberal Alliance stærkt i det nordsjællandske. Her vil 4,18 procent af stemmerne ifølge prognosen gå til Liberal Alliance, og det er en anelse mere end det, som partiet står til på landsplan. Partiet har også en højere koncentration af vælgere i Københavns Omegn, hvor 4,08 procent vil stemme på Liberal Alliance.

Dansk Folkeparti (står til 13,59 procent på landsplan)
Efter valgsejren ved europaparlamentsvalget i 2014 står Dansk Folkeparti over for en vælgerlussing, hvor den procentvise opbakning til partiet næsten bliver halveret. Men en ting består dog for partiet. Det er stadig i Sydjylland, at partiet står stærkest. Ifølge prognosen vil 18,28 procent af de sydjyske stemmer gå til Dansk Folkeparti. I 2014 var Dansk Folkeparti også meget populære på Sjælland, men denne gang ser det ud til, at partiet får samme opbakning i den del af landet som på landsplan.

Venstre (står til 20,28 procent på landsplan)
Venstres kerneland må siges at være Jylland. Det er her, hvor Venstre har den største lokale forankring, med Vestjylland som topscoreren. Her vil 26,76 procent af stemmerne gå til Venstre. Det bliver skarpt efterfulgt af Nordjylland, hvor Venstre står til at få 25,92 procent af stemmerne.

Enhedslisten (står til 6,09 procent på landsplan)
Debutanten Enhedslisten ser ud til at blive klart bedst modtaget i København, hvor partiet står til at få 11,17 procent af stemmerne.

Alternativet (står til 3,19 procent på landsplan)
Den anden debutant, Alternativet, klarer sig også godt i København, hvor partiet står til at få 5,15 procent af stemmerne. Men det er på Bornholm, at partiet står stærkest med udsigt til 5,25 procent af stemmerne.

Folkebevægelsen mod EU (står til 6,39 på landsplan)
Det lader til, at sydjyderne måske er en anelse mere EU-skeptiske end resten af landet. I hvert fald er det ikke kun Dansk Folkeparti, som står stærkest i den del af landet. Det gør Folkebevægelsen mod EU også. 8,02 procent af de sydjyske stemmer står til at gå til Folkebevægelsen.

Nedenfor kan du se alle tallene i Kasper Møller Hansens geografiske prognose samt valgresultatet i 2014 til sammenligning.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00