Måling: Nye Borgerlige er det næststørste arbejderparti

Socialdemokratiet er fortsat arbejdervælgernes foretrukne parti. Men et nyt parti har indtaget andenpladsen og er med i kampen om arbejdernes gunst. Det viser en ny analyse af partiernes vælgerprofiler.

Mere end hver fjerde af Nye Borgerliges vælgere har defineret sig selv som arbejder.
Mere end hver fjerde af Nye Borgerliges vælgere har defineret sig selv som arbejder.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Mens Socialdemokratiet igen i år kan fejre 1. maj som både Danmarks ubestridte største parti – og det største arbejderparti, vil arbejdervælgernes næstmest foretrukne parti ikke deltage i fejringen under de virtuelle røde faner.

Det næststørste parti blandt arbejderne skal nemlig findes yderst til højre.

Det viser en ny analyse af partiernes vælgerprofiler, som professor Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget på baggrund af data fra Kantar Gallup og Epinion.

Ifølge analysen vil 26 procent af arbejderne sætte kryds hos Socialdemokratiet, mens 14,5 procent af dem vil stemme på Nye Borgerlige.

Hvis det blot var arbejderne, som stemte, ville Nye Borgerlige dermed også få et bedre valgresultat, end partiet står til blandt det samlede vælgerkorps. I Altingets seneste snit af målinger stod partiet til at få 10,2 procent af stemmerne.

Opbakningen blandt arbejdervælgerne kommer også til udtryk, når man ser nærmere på Nye Borgerliges vælgersammensætning. Mere end hver fjerde af partiets vælgere har defineret sig selv som arbejder.

Vermunds økonomiske politik går under radaren
Nye Borgerliges indtog på andenpladsen blandt arbejderne overrasker Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

”Nye Borgerliges økonomiske profil er bestemt ikke noget, der appellerer til arbejdervælgerne,” siger han og tilføjer:

”Skatte- og velfærdspolitikken minder meget om den profil, Liberal Alliance har, men i modsætning til LA er det ikke skat og økonomi, Nye Borgerlige profilerer sig på. Det er slet ikke her, de er offensive. Så der er nok en hel del vælgere, der ikke har mærket sig ved Vermunds økonomiske politik.”

Nye Borgerlige har i stedet med stor succes profileret sig på sin udlændingepolitik, hvilket er årsagen til populariteten blandt arbejdervælgerne, mener Erik Holstein.

”De mange arbejdervælgere kommer helt sikkert som følge af Nye Borgerliges hårde udlændingepolitik. Nye Borgerlige har aldrig haft noget ansvar, så de står med rene hænder og kan endda beskylde DF for at have været for svage under flygtningekrisen i 2015,” siger han.

Om analysen

Analysen er foretaget for Altinget af Kasper Møller Hansen, der er valgforsker og professor i statskundskab ved Københavns Universitet.

Den er baseret på 10.046 interviews foretaget af Kantar-Gallup i perioden 1/1-21 til 31/03-21 og Epinion i januar.

Kategorierne bygger på nuværende beskæftigelse, hvor kategorierne for arbejdere er:

  • Arbejder, ufaglært (ikke specialarbejder)
  • Arbejder, ufaglært (specialarbejder)
  • Arbejder, faglært

Det er respondenterne, der selv har placeret sig i kategorien 'arbejder'. Ifølge analysen er der 15,4 procent af det samlede vælgerkorps, der betegner sig som arbejder.

Grundet for få respondenter fremgår Alternativet og Veganerpartiet ikke i den del af grafikken, som viser fordelingen af de enkelte partiers vælgere.

Undersøgelsen kan citeres som "Professor Kasper Møller Hansen for Altinget på baggrund af data fra Kantar Gallup og Epinion".

Arbejdervælgerne hælder mod blå partier
Udlændingepolitikken har længe spillet en væsentlig rolle, når det kommer til at vinde arbejdervælgerne. I sin storhedstid har Dansk Folkeparti endda kunne bryste sig af at være det største arbejderparti, men i 2019 blev partiet igen overhalet af Socialdemokratiet.

”Arbejdervælgerne møder i højere grad de negative konsekvenser af indvandringen, end f.eks. akademikerne gør. Arbejderne oplever i højere grad problemer med integrationen i deres boligområder og i skolerne, og derfor har arbejdervælgerne fra starten hørt til de mest kritiske over for den ikke-vestlige indvandring,” siger Erik Holstein.

Dansk Folkeparti er blevet overhalet af både Nye Borgerlige og Venstre som det største borgerlige arbejderparti. Men alle tre borgerlige partier slår venstrefløjspartierne SF og Enhedslisten, som ellers er en naturlig del af arbejdernes kampdag.

”Vælgerne stemmer ikke mere så meget efter de gamle fordelingspolitiske skillelinjer, hvor overklassen stemte borgerligt, og arbejderklassen stemte på socialdemokraterne eller venstrefløjen. I dag spiller områder som udlændingepolitik, retspolitik og miljø og klima også en stor rolle, og på de felter er der temmelig mange arbejdervælgere, der er mere enige med højrefløjens politik,” siger Erik Holstein.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

Kasper Møller Hansen

Professor og valgforsker ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, ansvarlig for Altingets Risbjerg-snit
cand.oecon. (SDU 2000), ph.d, i statskundskab (SDU 2004)

0:000:00