Analyse af 
Erik Holstein

Man får altid mest indflydelse i regering – eller gør man?

De fleste af Folketingets partier ser regeringsdeltagelse som højdepunktet for deres indflydelse. Men der findes både direkte og indirekte politisk magt, og det regnestykke falder ikke altid ud til fordel for regeringsdeltagelse. SF's Pia Olsen Dyhr står i et af de største dilemmaer, men det er meget tvivlsomt, om hun kan få sit parti med i et regeringssamarbejde med de borgerlige. 

De tidligere formænd for SF (Annette Vilhelmsen) og LA (Anders Samuelsen) måtte begge på den mest brutale måde sande, at regeringsdeltagelse ikke pr. automatik er lig med politisk indflydelse.
De tidligere formænd for SF (Annette Vilhelmsen) og LA (Anders Samuelsen) måtte begge på den mest brutale måde sande, at regeringsdeltagelse ikke pr. automatik er lig med politisk indflydelse.Foto: Henning Bagger/BAG/Ritzau Scanpix og Mathias Bojesen/Ritzau Scanpix
Erik Holstein

Symptomerne er de samme hos mange tidligere ministre:

Abstinenserne. Drømmen om igen at sidde i kontrolrummet og udforme den konkrete lovgivning som fagminister.

Tanken om hvad man kan udrette, hvis man har udspillet og hele embedsapparatet til rådighed. Den drift er meget stærk hos mange af dem, der én gang har prøvet at være ministre.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00