Analyse af 
Erik Holstein

Mette Frederiksen og den magiske grænse på 26 procent

ANALYSE: S-regeringen er kommet overbevisende fra start, men vælgertilslutningen står i stampe. Alligevel er det danske socialdemokrati en succes sammenlignet med søsterpartierne i Europa.

Statsminister Mette Frederiksen (S) holder sin første åbningstale til Folketinget.
Statsminister Mette Frederiksen (S) holder sin første åbningstale til Folketinget.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Erik Holstein

De succesrige socialdemokratiske velfærdsstater baserede sig på nationalstater.

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget

Sølle 0,3 procent.

Det er den fremgang, Socialdemokratiet kan spore i meningsmålingerne siden valget, når man tager Altingets vægtede gennemsnit af meningsmålinger fra december. Det er en usædvanlig beskeden fremgang i en situation, hvor S-regeringen dårligt har sat en fod forkert, og hvor oppositionen har været svag og splittet.

Spørgsmålet er derfor, hvordan opbakningen kommer til at se ud, den dag regeringen kommer ind i en stime møgsager, og Venstre og Dansk Folkeparti finder deres ben igen. Det stiller også spørgsmålet om, hvorvidt 26 procent er blevet en slags magisk overgrænse for de danske socialdemokrater.

For et par generationer siden kunne det danske socialdemokrati snildt score over 40 procent af stemmerne, og så sent som ved valget i 1998 kunne Poul Nyrup Rasmussen (S) samle næsten 36 procent af stemmerne: Men efter to slemme valgnederlag i 2001 og 2005 blev S reduceret fra et parti, der havde tag i hver tredje dansker til et parti, der kun kan samle godt hver fjerde.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00