Analyse af 
Erik Holstein

Partilederdebat: Mette Frederiksen under pres for genåbningsplan

Venstres Jakob Ellemann stod godt i partilederdebat, fordi Venstre er i front med en plan for genåbning. Statsministeren blev presset mere end normalt. God debut for Enhedslistens nye frontfigur Mai Villadsen.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Erik Holstein

Statsminister Mette Frederiksen (S) var i sit imødekommende hjørne, da partilederne tørnede sammen i TV2’s partilederdebat på Statens Museum for Kunst torsdag aften i anledning af 1-års dagen for corona-nedlukningen. Kritik fra de blå partiledere blev klaret med en art offensiv omklamring, og statsministeren fik dermed signaleret vilje til brede aftaler om genåbningen af Danmark.

Kravet om en plan for genåbning var det gennemgående tema fra de blå ledere, der kørte ret koordineret og undgik indbyrdes kontroverser. Men også den radikale Sofie Carsten Nielsen efterlyste en plan for genåbningen af det danske samfund.

Fortrængte rædsels-måling
Venstres trængte leder Jakob Ellemann-Jensen mødte op til debatten med endnu en horribel meningsmåling i bagagen, men det kunne man ikke mærke på ham. Ellemann havde denne gang fast grund under fødderne, fordi Venstre har lagt sin egen genåbningsplan frem, og han tilbød generøst statsministeren at klippe Venstres logo af – og gøre planen til sin egen.

”Regeringen klarede nedlukningen fremragende, men jeg synes, man har mistet grebet. Lad os åbne Danmark fuldt op, når alle over 50 er blevet vaccineret – og indtil da åbne efter en trappemodel,” lød forslaget fra Ellemann.

Mette Frederiksen lagde sig i substansen meget tæt op ad Venstre-formanden. I det hele taget tydede markeringerne fra størsteparten af partilederne på, at der er enighed om hovedlinjerne for genåbningen.

At dømme efter torsdagens debat vil statsministeren gøre sit til at genetablere de brede forlig om corona-politikken.

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget

Konkurrence om børn og unge
Først i genåbningen står skoler og andre ungdomsuddannelser.
Debatten understregede, at partierne nu er gået ind i et sandt kapløb om børn og unge. Det er en gruppe, der traditionelt har haft førsteprioritet hos partier som SF, Enhedslisten og Radikale, men debatten viste, at de blå partier forsøger at overbyde.

Det skaber et dilemma for et parti som Enhedslisten, der her skal afveje hensynet til ungdommen med hensynet til folkesundheden og det stramme forsigtighedsprincip, hvor Enhedslisten står som superstrammere. Men det problem turnerede Enhedslistens politiske ordfører Mai Villadsen fint

”Vi synes, at børn og unge skal være de første. Men man kan ikke bare give los, for så ender det med, at skolerne bliver lukkede igen, som vi nu ser i Norge,” lød det fra Villadsen i en duel med Ellemann og den konservative leder Søren Pape Poulsen.

Debuttanterne
Mai Villadsen blev valgt som ny politisk ordfører for Enhedslisten for præcis en måned siden, og hun fik nu sin ilddåb i en partilederdebat. Den slap hun fint fra. Villadsen gik på med krum hals og var fra starten ret offensiv. Hun fik taget et klassisk Enhedsliste-point, da hun kritiserede ”et bredt flertal for at have solgt dansk vaccineproduktion til en saudiarabisk prins”.   

Debatten var også en debut på forreste række til to andre nye partiledere, den radikale Sofie Carsten Nielsen og Alternativets Franciska Rosenkilde. Sofie Carsten Nielsen er efter mange år på Borgen rutineret, mens Rosenkilde er kulturborgmester i København og aldrig har siddet i Folketinget. Rosenkilde faldt ikke igennem, men havde noget svært at få Alternativets dagsorden op at svæve i en corona-debat.

Forårs-optimisme
Mens de politiske debatter i starten af corona-pandemien var præget af dystre miner, var torsdagens debat mere munter og optimistisk.

Debatten bar præg af, at stemningen i befolkningen er ved at ændre sig. Mens der indtil for nylig var et massivt flertal bag regeringens ”ekstreme forsigtighedsprincip”, er der tydeligvis en voksende utålmodighed blandt mange vælgere.

Det stemningsskift tog statsministeren bestik af, og hun kom denne gang med flere optimistiske prognoser. Således forventer Mette Frederiksen ”nogenlunde normal skolegang i april”, og hun forudså, at vi ser ind i ”et normaliseret Danmark om nogle måneder”.

Også på det politiske plan var statsministeren blevet optimistisk:
”Jeg bliver helt glad, når jeg lytter til debatten, for det tyder på, at vi kan lave en holdbar genåbningsplan," konkluderede Mette Frederiksen.

Den første spæde genåbning efter coronaens anden bølge blev kun vedtaget af et snævert flertal, efter regeringen gjorde kort proces med de blå partier. At dømme efter torsdagen debat vil statsministeren gøre sit til at genetablere de brede forlig om corona-politikken, der har præget det meste af det foregående år.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Franciska Rosenkilde

MF, politisk leder (ALT)
cand.scient.geo. (Københavns Uni. 2015), BA i Sundhed og Ernæring (Metropol Suhrs, 2010)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Mai Villadsen

MF (EL), fhv. politisk ordfører

0:000:00