Analyse af 
Erik Holstein

Nervekrig om finansloven

ANALYSE: Forhandlingerne om en ny finanslov mellem Enhedslisten og regeringen går uventet trægt, men meget skal gå galt, hvis parterne ikke ender med at nå hinanden. Kommunerne vil blive holdt i et fast greb, hvis de får nye velfærdspenge.
Mens skiftende Venstre-finansministre havde et tillidsfuldt forhold til støttepartiet DF, har den socialdemokratiske finansminister Bjarne Corydon et noget mere problematisk forhold til Enhedslistens forhandlere.
Mens skiftende Venstre-finansministre havde et tillidsfuldt forhold til støttepartiet DF, har den socialdemokratiske finansminister Bjarne Corydon et noget mere problematisk forhold til Enhedslistens forhandlere. Foto: Stig Stasig
Erik Holstein
Sammenlignet med 2012 burde det være "a walk in the park". Mens forhandlingerne om finansloven sidste efterår kunne have udløst et valg på grund af det sprængfarlige dagpengeslagsmål, er modsætningerne mellem regeringen og dens støtteparti denne gang mere overskuelige. Alligevel er der indtil videre kun sket begrænsede fremskridt såvel i de formelle forhandlinger som i de mere uformelle sonderinger.

Enhedslistens hovedkrav centrerer sig om "en genopretning af den borgernære velfærd", fordi kommunerne de senere år har skåret markant i normeringen på centrale velfærdsområder som daginstitutioner, skoler og hjemmehjælp.

Ifølge EL's finanslovsoplæg er der forsvundet godt 16.000 stillinger i det offentlige siden 2011, og Johanne Schmidt-Nielsen (EL) og hendes folk kræver nu, at halvdelen genoprettes. Men en pæn del af disse midler skal øremærkes, så de ikke bare forsvinder i kommunekassen eller går til kommunale prestigeprojekter.

Såvel Enhedslisten som regeringspartierne har nemlig bitre erfaringer på det område. Da man for to år siden gav kommunerne ekstra 500 millioner til ansættelse af 1500 ekstra pædagoger "dematerialiserede" de mange millioner sig på underfundig vis. Kun på en mindre del blev anvendt til ansættelse af ekstra pædagoger.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00