Nyvalgt forperson: Enhedslisten har fokuseret for snævert på den grønne dagsorden

I weekenden holder Enhedslistens sit første landsmøde efter det skuffende valgresultat i november. Der er behov for en ny strategi, hvis Enhedslisten skal få vendt skuden, lyder det fra ungdomspartiets forperson.

For Frederik Dahler blev splittelsen i venstrefløjen tydelig under folketingsvalget i 2019, der blev kaldt Danmarks første klimavalg.
For Frederik Dahler blev splittelsen i venstrefløjen tydelig under folketingsvalget i 2019, der blev kaldt Danmarks første klimavalg.
Sofie Ewertsen Nissen

Det kom som et chok for Frederik Dahler, da flere fra klimabevægelsen jublede på sociale medier, efter nyheden om, at 800 stillinger blev nedlagt hos Danish Crown, kom ud.

Det samme oplevede han til en konference med Enhedslisten på Christiansborg.

For slagterimedarbejdere skulle man ikke have ondt af, lød det fra en af hovedtalerne.

Begejstringen rystede den nyvalgte forperson i Rød-Grøn Ungdom. 

”Det er privilegieblindhed og et tydeligt tegn på en venstrefløj, der har fokuseret for meget på den grønne dagsorden,” siger han.  

Oplevelsen er for ham et bevis på den splittelse, der er i venstrefløjen mellem det røde og det grønne.

Enhedslisten præsenterede faktisk nogle virkelig gode løsninger, hvor pointen var at komme i mål med 70 procents reduktion af CO₂-udledningen inden 2030. Problemet var bare, at det ikke var sådan, folk hørte det.

Frederik Dahler

Men Enhedslisten har lagt for meget i den grønne vægtskål ved de seneste valg, mener han.  

Derfor er han klar til at sende en ”venlig opsang” til moderpartiet, når Enhedslistens årsmøde går i gang i weekenden 27. og 28. maj.

”Jeg tror, at der er meget at vinde på at blive partiet for den nye grønne arbejderbevægelse, som ville kunne vriste noget af magten fra Socialdemokratiet.”

Forsætter partiet med en linje, hvor det grønne bliver prioriteret frem for det røde, ender det med at fremmedgøre arbejderklassen, forudser han.

”Enhedslisten kan ende med at blive et lille parti uden reel indflydelse, fordi folk tror, vi står med en moraliserende pegefinger.”

Første klimavalg men ingen gevinst

For Frederik Dahler blev splittelsen i venstrefløjen tydelig under folketingsvalget i 2019, der blev kaldt Danmarks første klimavalg.

”Vi havde de her kæmpestore demonstrationer som Folkets Klimamarch, hvor vi rigtig skulle ud at ruske op i det politiske landskab.”

Sådan blev det dog ikke.

Både Enhedslisten og Alternativet – de to selvudnævnte klimapartier i valgkampen – gik tilbage.

”Her oplevede jeg for første gang, at der var en uoverensstemmelse mellem det, der skete på brostenene i København, og i resten af Danmark.”

Kort tid efter stiftede Frederik Dahler og flere andre unge Rød-Grøn Ungdom i håbet om at lukke den kløft, der var mellem de grønne – ofte fra klimabevægelsen – og de røde unge.

Enhedslisten vil tage vælgernes kød eller biler

Men Enhedslisten fik heller ikke vendt skuden ved valget i 2022.

Selvom de havde en god opbakning undervejs i valgperioden, blev det partiets dårligste folketingsvalg i 15 år med kun 5,2 procent af stemmerne.

Både politiske kommentatorer og medlemmer af partiet har efterfølgende peget på, at den politiske plan har været mere grøn end rød. 

Enhedslisten havde baseret for meget af sin valgkampagne på budskaber, der handlede om, hvad partiet ville tage fra folk, vurderer Frederik Dahler.

Partiets klimaudspil i sommeren 2022 blev startskuddet for partiets grønne valgkamp, blandt andet med forslaget om at halvere antallet af dyr i landbruget inden 2030, og forslaget om at sætte stop for salg af nye fossilbiler i 2025. 

Vælgerne hørte kun, at Enhedslisten ville tage deres kød eller biler, siger han.

”Enhedslisten præsenterede faktisk nogle virkelig gode løsninger, hvor pointen var at komme i mål med 70 procents reduktion af CO₂-udledningen inden 2030. Problemet var bare, at det ikke var sådan, folk hørte det.”

Enhedslisten – nyt, grønt arbejderparti?

Derfor er der behov for en ny strategi, hvis Enhedslisten skal få vendt skuden inden næste folketingsvalg.

Den grønne politik skal ikke erstattes, men det røde skal frem og være mere i øjenhøjde med arbejderklassen, lyder det fra Frederik Dahler.

Enhedslisten kan ende med at blive et lille parti uden reel indflydelse, fordi folk tror, vi står med en moraliserende pegefinger.

Frederik Dahler

”Enhedslisten bør fokusere på, hvad den grønne omstilling kan gøre for arbejderne, og hvor mange arbejdspladser det kan være med til skabe, hvis vi for eksempel får investeret massivt i vindmølleindustrien.”

Hvis Enhedslisten ikke lykkes med at gøre det tydeligt, hvordan den grønne politik vil gøre folks hverdag bedre, vil andre partier stå klar til at gøre det.

”SF kunne meget konkret fremvise, hvordan deres røde politik ville gøre folks hverdag bedre. Vælgerne bliver derfor ikke i tvivl, fordi de ved, at SF vil gøre hverdagen bedre for deres børn.”

I stedet bør Enhedslisten kigge mod udlandet, hvor samarbejdet mellem fag- og klimabevægelserne har kunne sikre arbejdspladser, der ellers stod til at blive udfaset.

”Nogle af de steder i Danmark, hvor Enhedslisten klarer sig værst, er også de steder, hvor vindmøllebranchen hører til. Der burde vi i stedet være til stede og prøve at sætte en dagsorden.”

Men det kræver politiske organisationer, der kan være et bindeled for et større politisk projekt.

Og det vil han og resten af Rød-Grøn Ungdom prøve at gøre Enhedslisten klar til.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Frederik Dahler

Afgående formand, Rød-Grøn Ungdom (1/7-24)

0:000:00