Opgør med regeringsmonopol på formandsposter

KORT NYT: Et enigt Folketing vil gøre op med regeringens monopol på de vigtige formands- og næstformandsposter i Folketingets udvalg. 

Et enigt Folketing er klar til at ændre på forretningsordnen. 
Et enigt Folketing er klar til at ændre på forretningsordnen. Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Anne Justesen

Alle partier i Folketinget er enige om et nyt beslutningsforslag, som skal ændre Folketingets forretningsorden.

Det skriver Information.

Forslaget betyder, at formands- og næstformandsposterne i Folketingets udvalg fremover fordeles mere ligeligt mellem blokkene. Posterne skal således fremover fordeles i forhold til de to valgforbunds (regeringens og oppositionens) forholdsmæssige størrelse. 

"Forslaget er et godt resultat af det samarbejdende folkestyre og understreger dets værdi også i Folketingets fremtidige arbejde ved at forhindre, at et lille flertal som del i regeringskabalen sætter sig på en uforholdsmæssig stor del af formandsposterne i Folketingets stående udvalg," siger Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S) til Information. 

Som forretningsordnen er i dag, kan regeringens valgforbund i princippet sætte sig på alle formandsposter i de stående udvalg, da partierne har flertal i dem alle. I praksis sker der dog ofte en fordeling mellem de to valgforbund. 

Forslag 10 år undervejs
Efter valget i 2005 blev daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) kritiseret for at se stort på det såkaldte samarbejdende folkestyre, da posterne skulle fordeles. Den daværende Fogh-regerings valgforbund sad dengang på 20 ud af de i alt 25 formandsposter. 

Det affødte en del kritik, blandt andet fra Folketingets daværende formand Christian Mejdahl (V), som allerede dengang bebudede en ændring af reglerne. Det sker så nu godt ti år senere. 

Dokumentation

Fordeling af formandsposter i udvalgene

Folketingsåret 1994-95, Ministeriet Poul Nyrup Rasmussen (S) II

Af 26 formandsposter havde Socialdemokratiet 7, Venstre 5, Det Konservative Folkeparti 5, Socialistisk Folkeparti 4, Fremskridtspartiet 1, Det Radikale Venstre 2 og Centrum-Demokraterne 2.

Regeringsbærende valggruppe: 15

Oppositionens valggruppe: 11

Folketingsåret 2004-05 (2. samling), Ministeriet Anders Fogh Rasmussen (V) II

Af 25 formandsposter havde Venstre 9, Socialdemokratiet 2, Dansk Folkeparti 6, Det Konservative Folkeparti 5, Det Radikale Venstre 1, Socialistisk Folkeparti 1 og Enhedslisten 1.

Regeringsbærende valggruppe: 20

Oppositionens valggruppe: 5

Folketingsåret 2011-12, Ministeriet Helle Thorning-Schmidt (S) I

Af 26 formandsposter havde Socialdemokratiet 11, Venstre 5, Dansk Folkeparti 2, Radikale Venstre 3, Socialistisk Folkeparti 3, Liberal Alliance 1 og Det Konservative Folkeparti 1.

Regeringsbærende valggruppe: 17

Oppositionens valggruppe: 9


Kilde: Bemærkninger til Beslutningsforslag B20, Folketinget 2014-2015


Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00