Pape: Jeg har ingen fine fornemmelser over for DF

LEDERSKIFTE: Den nye partileder for Konservative Søren Pape Poulsen afviser ikke regeringsdeltagelse med Dansk Folkeparti, som han kalder et professionelt parti. Det afgørende er ikke, hvem vi er i regering med, men hvad vi er i regering om, siger Pape.

Konservatives nye leder Søren Pape Poulsen peger på Folkeskolen som en vigtig konservativ slagmark.
Konservatives nye leder Søren Pape Poulsen peger på Folkeskolen som en vigtig konservativ slagmark. Foto: Søren Bidstrup/Scanpix
Kasper KaasgaardMorten Øyen

Politikken skal være i centrum. Ikke proces og personspørgsmål. 

Sådan lød det fra Viborg-borgmester Søren Pape Poulsen, da han torsdag for første gang som Konservatives leder, uden slips og jakke, mødte pressen i Bibliotekshaven ved Christiansborg.

Modsat sin forgænger på posten, Lars Barfoed, ville Pape derfor ikke afvise at sidde i regering med Dansk Folkeparti i fremtiden.

"Jeg er ikke optaget af, hvem jeg skal sidde i regering med. Jeg er optaget af, hvad vi skal sidde i regering om. Jeg har ikke fine fornemmelser over for noget parti overhovedet," sagde Søren Pape Poulsen og fortsatte:

"Dansk Folkeparti er et professionelt parti, ligesom de øvrige partier i blå blok, så det tror jeg, vi finder ud af".

Søren Pape slog samtidig fast, at Konservative "naturligvis" peger på Venstres leder som statsministerkandidat, men ellers ikke ønskede at komme yderligere ind på, hvad han kaldte processpørgsmål.

Fakta
Søren Pape Poulsen

42 år gammel
Bosiddende i Bjerringbro
Medlem af Konservative siden 1987
Byrådsmedlem siden 2002
Borgmester i Viborg siden 2010
Medllem af KL's bestyrelse 2011-2014
Udlært i Grundfos

"Når man har siddet 12 år i et byråd og har været borgmester, så har man lært de menneskelige egenskaber, der skal til i et samarbejde og i en forhandling. Og så ved jeg godt, at jeg har noget at lære," sagde Søren Pape.

Den nye formand er i dag ikke medlem af Folketinget, men vil stille op til næste valg. Han ser det dog ikke som det store problem, at han nu bliver politisk leder for partiet uden at sidde i Folketinget.

Det grænser til det uanstændige, at vi ikke respekterer familiernes ret til at være sammen med deres egne børn. Hvad er det for noget?

Søren Pape Poulsen
Ny leder af De Konservative

"Jeg kan deltage i alle forhandlinger, møder og samtaler. Jeg kan agere på alle niveauer. Det eneste, jeg ikke kan, er at komme ind i Folketingssalen, men så vidt jeg ved, er der aldrig blevet vedtaget et forlig der."

Tre mærkesager
Med Søren Pape Poulsen som formand vil Konservative gå til kamp mod den nye folkeskolereform, som partiet også var kritiske for under dens tilblivelse.

Særligt det, Pape kalder tvangslektiecaféer, bryder han sig ikke om.

"Det grænser til det uanstændige, at vi ikke respekterer familiernes ret til at være sammen med deres egne børn. Hvad er det for noget?" sagde Pape og fortsatte:

"Det kan jeg garantere, at Det Konservative Folkeparti fra nu af, og indtil valgkampen er overstået - og efter - vil arbejde hårdt for, at vi får lavet om."

Nærmest obligatorisk går Pape også til angreb på topskatten. Ifølge ham er der for mange, der betaler topskat, og han ønsker den afskaffet:

"Topskat er misundelsesskat. Det, synes jeg, er forkert," sagde han. 

Som sin tredje mærkesag nævnte Pape retspolitik. Han erklærede sig tough on crime og fortalte, at der skal sættes hårdt ind på området.

I næste uge holder partiet sommergruppemøde, hvor den nye politiske leder og folketingsgruppen skal diskutere partiets linje.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Barfoed

Formand for Det Kongelige Teater, Foreningen Norden og Danmarks Underholdningsorkester, selvstændig med Lars Barfoed & Company,, næstformand, By & Havn
cand.jur. (Københavns Uni. 1981), CBS Executive Bestyrelsesuddannelse (2016), Harvard Kennedy School Executive Education (2017)

Søren Pape Poulsen

Partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

0:000:00