Analyse af 
Erik Holstein

Partilederdebat: Ellemann fik ikke held med sit slagnummer

ANALYSE: Der var ikke den store opbakning til Venstres forslag om at halvere momsen, da partilederne dystede torsdag aften. En stribe partier er grebet af en optimismerus, mens Pernille Skipper (EL) er ”hende med håndspritten uden for bland-selv-slikbutikken”.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Erik Holstein

Planlægningen var helt efter bogen.
I den første partilederrunde siden valget skulle Venstres leder, Jakob Ellemann-Jensen, bruge den økonomiske politik til at skabe kant til statsminister Mette Frederiksen (S). For at varme op til debatten havde Ellemann et par timer tidligere markedsført et forslag om at halvere momsen resten af året.

Ellemann er tidligere blevet kritiseret for at tvære rundt i processpørgsmål i stedet for politik, så strategien om at genoptegne de ideologiske skillelinjer var rigtig tænkt. Men det gik ikke helt efter planen.

Pape kørte selv
”Statsministeren har et klart valg mellem Venstres vej med et skatte-, afgifts- og byrdestop eller sætte skatterne op, som regeringens støtter vil gøre,” lød det klangfuldt fra Ellemann.

Men desværre for ham sendte ordstyreren i første omgang bolden videre til den konservative leder, Søren Pape Poulsen. For lige at tjekke sammenholdet blandt de blå. Pape ønskede på ingen måde at indtage sekundant-positionen i forhold til Ellemann.

Ender genåbningen med et tilbageslag, vil Enhedslisten stå tilbage som det mest ansvarlige parti af alle.

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget

K-formanden betegnede køligt Ellemanns udspil som ”interessant”, men tilføjede straks, at Konservative vil gå videre med egentlige skattesænkninger. På samme måde kaldte Pape høfligt forslaget om sænkning af momsen for ”et godt forslag” – med tilføjelsen, at han ”lige vil kende konsekvensen af det først for at være sikker på, pengene bruges klogest muligt”.

Pape efterlyste i stedet ”varige investeringer” og henviste til de kommende klimahandlingsplaner.

Ingen halveret moms
De forskellige indfaldsvinkler fra V og K udnyttede Mette Frederiksen fermt til en klassisk del-og-hersk-politik:

”Jeg vil meget gerne arbejde sammen med Venstre, også om en genopretning af dansk økonomi,” lød det indladende fra statsministeren. Og så kom det:

”Men jeg synes faktisk, at det, Søren Pape sagde, var lidt klogere. Den her forestilling om, at hvis vi lige gør en eller to ting, så har vi løst krisen, det er simpelthen ikke rigtigt.”

Mette Frederiksen afviste formelt ikke forslaget om at halvere momsen, men reelt skød hun det ned med bemærkningen: ”Jeg tror, det kan gøres endnu mere målrettet og klogere.”

Intet tyder på, at Ellemann kan samle flertal for sit forslag. Den radikale Morten Østergaard var som sædvanlig venlig mod sin nye makker, Jakob Ellemann. Men Østergaard ville nu alligevel hellere have grønne investeringer end at halvere momsen.

Forløbet understreger, hvor meget sværere det er at planlægge indsatsen i en partilederdebat med ti deltagere end i de klassiske dueller mellem to statsministerkandidater op til et valg.

Thulesen holdt balancen
Som alle andre debatter mellem toppolitikerne i coronaens tid var den mere afdæmpet end eksempelvis partilederrunder før et valg. Alle frygter at blive straffet af vælgerne, hvis de ses som usaglige og kompromisløse i en tid med samling. Men trods det lidt blodfattige indtryk var der flere interessante politiske meldinger.

Den pressede DF-formand Kristian Thulesen Dahl kom godt fra en svær balancegang i diskussionen om grænseåbning eller ej. Thulesen vil gerne tage hensyn til erhvervsliv og sommerhusejere i sit jyske bagland, der sukker efter tyske turister.

På den anden side sender det nogle højst mærkelige signaler, hvis Dansk Folkeparti står og hopper på kravet om en åbning af grænsen. Det problem fik DF-formanden løst.

Selektiv grænseåbning
Thulesen vendte sig imod en generel åbning af grænsen og foreslog i stedet, at tyske og norske turister, der har papir på, at de har lejet et dansk sommerhus, kommer med på listen over personer, der kan indrejse med et ”anerkendelsesværdigt formål”.

DF-formanden ønsker derimod at holde grænsen til Sverige lukket, fordi svenskerne har et meget højere smittetryk. Yderligere lagde han op til at skelne mellem de forskellige dele af Danmark, fordi smittetrykket er meget forskelligt i København og i Vestjylland.

”Vi ønsker ikke at åbne for, at der kan komme svenske ungdomsparties til København,” som Thulesen formulerede det.

Mette Frederiksen tog positivt imod Thulesens forslag. Det samme gjorde Josephine Fock (ALT), Pernille Vermund (NB), Pernille Skipper (EL) og Søren Pape Poulsen, der ”stilfærdigt gjorde opmærksom på, at ”der per indbygger har været fem gange så mange coronasmittede i Ishøj som i Slesvig-Holsten”.

Alt tyder på, at der kan samles flertal om at udvide listen over anerkendelsesværdige formål. Derimod tegner der sig ikke et flertal uden om regeringen for at åbne grænserne generelt.

Hende med håndspritten
Pernille Skipper understregede vigtigheden af, at selv en gradvis åbning af grænsen bliver fulgt af intensiveret testning og opsporing af smittekilder.

Skipper betegnede sig selv på denne måde:
”Hvis alle andre går ind i butikken med bland-selv-slik, så står jeg udenfor med håndspritten klar.”

Mens mange af de andre partiledere befandt sig i en optimisme-rus efter de nyeste – meget lave – smittetal, fastholdt Skipper en forsigtig kurs, hvor det sundhedsmæssige aspekt trumfer alt andet.

”I Enhedslisten bliver vi ved med at holde øje med teststrategi og smittesporing, for det er hele forudsætningen for, at vi kan åbne mere op,” som Skipper formulerede det.

Om den indfaldsvinkel appellerer til klassiske Enhedslistenvælgere, er langtfra sikkert, men det er en linje, Enhedslisten fuldstændig konsekvent har kørt gennem hele coranakrisen. 

Her og nu fremstår Skipper som den kedelige pige i klassen, hende, der aldrig vil være med til at lave ballade. Men ender genåbningen med et tilbageslag, vil Enhedslisten stå tilbage som det mest ansvarlige parti af alle.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00