Hård DF-duel på Sjælland: Pia Kjærsgaard og René Christensen kæmper om et enkelt mandat

Det er en “ekstremt træls situation for Morten Messerschmidt,” at enten partistifteren eller gruppeformanden står til at ryge ud af Folketinget, lyder det fra politisk kommentator.

René Christensen og Pia Kjærsgaard kæmper om et enkelt mandat i Sjællands Storkreds, viser Altingets nyeste geografiske prognose.
René Christensen og Pia Kjærsgaard kæmper om et enkelt mandat i Sjællands Storkreds, viser Altingets nyeste geografiske prognose.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Katrine Falk LønstrupMalte Bruhn

Dansk Folkepartis vælgerkrise ser nu ud til at få alvorlige konsekvenser for én af DF’s to største profiler. 

Det viser en geografisk mandatprognose, som professor Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget på baggrund af data fra Kantar Public Gallup og Epinion. 

Disse DF'ere er opstillet i Sjællands Storkreds
  • John Vind
  • René Christensen
  • Kim Errebo
  • Pia Kjærsgaard
  • Simon Hampe Sørensen
  • Anders Ladegaard Bork
  • Claus Engskov
  • Merete Dea Møller Larsen
  • Jan Herskov
  • Kim Malmberg Hansen
  • Lars Damgaard
  • Søren Lund Hansen

 

Ifølge prognosen skal Dansk Folkepartis mangeårige formand og partistifter Pia Kjærsgaard og gruppeformand René Christensen nemlig kæmpe om et enkelt mandat i Sjællands Storkreds, hvor de begge stiller op.

Spørger man Benny Damsgaard, der er politisk kommentator og forhenværende pressechef for Det Konservative Folkeparti, er duellen først og fremmest et udtryk for krisens omfang i Dansk Folkeparti, der mødes til landsmøde i weekenden i Herning. 

I målingen står Dansk Folkeparti til i alt fire mandater på landsplan.

“Når vi er dernede, hvor det bliver et valg mellem gruppeformanden og partistifteren, så er man ikke bare inde ved benet. Det gnaver helt ind i knoglerne. Det er virkelig hårrejsende læsning,” siger han. 

Han er ikke i tvivl om, at Pia Kjærsgaard er favorit til at komme ind, selvom hun er ny kandidat i kredsen. I august 2021 rykkede den tidligere formand fra Københavns Omegns Storkreds til Sjællands Storkreds, hvor hun også var opstillet fra 2007 til 2013.

Der er ingen tvivl om, at Pia Kjærsgaard er den af de to med den største gennemslagskraft i befolkningen, men hun er også den med mest bagage i rygsækken.

Benny Damsgaard
Politisk kommentator
I stedet har partiformand Morten Messerschmidt overtaget Pia Kjærsgaards plads i Københavns Omegn. 

"Der er ingen tvivl om, at hun er favorit, også selvom René Christensen har en fortid som viceborgmester i Guldborgsund og mangeårig lokal kandidat,” lyder det fra Benny Damsgaard. 

Det kan dog have sin fordele for partiformanden, hvis sjællænderne ender med at foretrække René Christensen, der har været gruppeformand og en af Messerschmidts nærmeste allierede, siden har overtog formandsposten i januar 2022. 

“Det er en ekstremt træls situation for Morten Messerschmidt. Der er ingen tvivl om, at Pia Kjærsgaard er den af de to med den største gennemslagskraft i befolkningen, men hun er også den med mest bagage i rygsækken. René Christensen er omvendt en stærk og loyal støtte, der i meget højere grad har en fremtid i partiet, og som kan være med til at genopbygge partiet,” siger han. 

Intet er afgjort endnu 

René Christensen vil ikke lægge skjul på, at han frygter at miste sit mandat. 

“Det gør man jo hver gang, der er valg. Det skal man også. Der er ikke noget, der er givet. Men det er jo vælgerne, der bestemmer. Jeg tror, det handler om, hvad man har gjort i perioden. Der er ingen tvivl om, at Pia har gjort meget, men det synes jeg også, at jeg selv har gjort - særligt for Sjælland.”

Bag prognosen

I denne prognose indgår interviews foretaget af Kantar Public Gallup og Epinion i juli og august. I alt er 8.564 interviews med i analysen ("Ved ikke" mv. er fraregnet).   

Heraf er der lavet en geografisk prognose, der er vægtet mod Altingets seneste kvalitetsvægtede snit af målinger og folketingsvalget i 2019, hvilket betyder, at usikkerheden er mindre end to procentpoint. Herefter udregnes fordelingen ud fra valgloven, og her er de første mandater meget sikre, mens de sidste er mindst sikre, da meget få stemmer kan afgøre, at de falder et andet sted. Det betyder blandt andet også, at valgkampen kan være med til at flytte nogle af de få stemmer og ændre det øjebliksbillede, som prognosen viser.

Der er ikke fortaget en vægtning af forventede kommende eventuelle partiledereffekter.  

Gengives enkelte tal fra artiklen, skal det være med kildeangivelsen professor Kasper Møller Hansen for Altinget på baggrund af data fra Kantar Public Gallup og Epinion.

Hvordan har du det med, at Pia Kjærsgaard er rykket over i din valgkreds? 

“Det har jeg det fint med. Det er aldrig et problem, at der er mange gode kandidater i en kreds. Det bedste, man kan være udsat for er, at alle kandidater er stærke. Det kan gøre, at vi måske kan få to kandidater valgt. Vi hjælper hinanden.” 

Samme toner kommer fra Pia Kjærsgaard, der har sendt en sms til Altinget: 

“Valget er endnu ikke udskrevet, og meget kan ske. Jeg ved, at både René og jeg arbejder ihærdigt på, at Sjællands Storkreds får to mandater, hvilket der absolut er mulighed for." 

Benny Damsgaard forventer ikke, at der bliver tale om en hård valgkamp mellem de to partifæller, selvom Pia Kjærsgaard i den seneste tid har tiltrukket sig en del negativ omtale. For eksempel er blev hun i februar anklaget for at tale “grimt og grænseoverskridende” over for en række af hendes nu tidligere partifæller. 

“De kommer ikke til at køre hårdt på hinanden. I stedet er de nødt til at håbe og satse på, at de kan trække to mandater til partiet i storkredsen. Det er heller ikke helt urealistisk, hvis de formår at gå fra fire til seks mandater,” siger Benny Damsgaard. 

Lokal forankring kan få betydning 

I 2019 fik Dansk Folkeparti 10,9 procent af stemmerne i Sjællands Storkreds, hvilket gav partiet tre mandater i form af Søren Espersen, René Christensen og Liselott Blixt.  

Den eneste fordel er jo, at jeg bor i området. Jeg frekventerer det samme sygehuse som borgerne.

René Christensen
Gruppeformand i Dansk Folkeparti
Søren Espersen er siden gået til Danmarksdemokraterne og vil være opstillet i Sydjylland, og Liselott Blixt er blevet løsgænger og genopstiller ikke ved det kommende valg. Dermed er det kun René Christensen, der er tilbage hos Dansk Folkeparti. Han har dog altså siden fået følgeskab af Pia Kjærsgaard.

René Christensen har ikke alene en central rolle for Dansk Folkeparti på Christiansborg. Han er også 1. viceborgmester i Guldborgssund Kommune, hvor han ved de to seneste kommunalvalg har været DF’s store borgmesterhåb.

Da der var kommunalvalg i 2021, blev Dansk Folkeparti det største borgerlige parti i Guldborgssund med 19 procent af stemmerne, og René Christensen fik flest med sine 4.563 personlige stemmer flest stemmer af alle. 

René Christensen håber, at hans lokale forankring kan få en betydning i valgkampen. 

“Den eneste fordel er jo, at jeg bor i området. Jeg frekventerer det samme sygehuse som borgerne. Det er måske den fordel, jeg har. Men vi står jo for samme politiske linje.”

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pia Kjærsgaard

MF (DF), fhv. formand for Folketinget, fhv. partiformand, DF
kontor (Købmandsskolen København, 1965)

René Christensen

MF (M), 1. viceborgmester, Guldborgsund
automekaniker (Horbelev Autoservice. 1989)

0:000:00