Debat

Pia lefler for pensionisterne

Koncentrat af lederen "Nyt fra gaveboden" i Jyllands-Posten, 2.oktober 2003
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
UTILSLØRET LEFLEN for pensionister er en politisk arv, som Pia Kjærsgaard og hendes partifæller tog med sig, da de i sin tid brød med Fremskridtspartiet for at blive stuerene i dansk politik.

Som Mogens Glistrup konsekvent forsøgte at sikre sig nemme pensioniststemmer med populistiske forslag, er pensionisterne også blevet målet for en del af Dansk Folkepartis overbudspolitik. Modsat Glistrup har man dog haft større held, og det kom der bl.a. en ældrecheck ud af, om end kun til en begrænset kreds af landets pensionister.

Det var meget vanskeligt for regeringen at argumentere for ældrechecken. Alene det, at kun få kom i betragtning, da den politiske gavebod åbnede, viser, at logikken haltede. Reelt var det også blot regeringens tak for parlamentarisk støtte, der blev udmøntet som en finanslovfinansieret hjælp til Dansk Folkepartis videre profilering.

Forinden viste beregninger fra Finansministeriet, at behovet er minimalt blandt pensionisterne. En enlig folkepensionist og en lavtlønnet arbejder har samme rådighedsbeløb efter skat, når der tages højde for pensionistens boligydelse, varmetillæg og licensrabat. I den sammenhæng forekommer ældrechecken ganske ulogisk, med mindre man også betænkte arbejderen.(...)

Af flere grunde ville det derfor være fornuftigt af regeringen at finde alternative brugsmuligheder for den halve milliard kroner, der er afsat til formålet næste år, men det forudsætter naturligvis, at man kan appellere til fornuften hos støttepartiet.(...)

Ældrecheckens funktion kan ikke helt sammenlignes med dette, og administrativt ville det vel være billigere at give et nedslag i skatten. Vigtigere er det imidlertid, at pengene burde bruges mere målrettet, når det kun er få pensionister, der har det særlige behov, som det fremgår. (...)

For tiden minder det i princippet om kommunale ordninger, som tildeler alle pensionister lige lidt hjemmehjælp, uanset om der er behov eller ej. Der er ingen grund til at hjælpe dem, der kan klare sig selv, men meget fornuft i at bruge pengene på de øvrige.

Pia Kjærsgaard har allerede markeret, at hun ikke er modtagelig for fornuft på dette punkt, så vi må desværre nok indstille os på, at Dansk Folkepartis profilering fortsat skal finansieres gennem finansloven, selv om det ligesom andre partier får rigelig partistøtte beregnet til bl.a. sådanne formål.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pia Kjærsgaard

MF (DF), fhv. formand for Folketinget, fhv. partiformand, DF
kontor (Købmandsskolen København, 1965)

0:000:00