Radikale på jagt efter en ny rolle

ANALYSE: Forsvarsforliget er seneste eksempel på Radikale Venstres målrettede forsøg på at bringe sig i spil igen. Radikale har anlagt en mere pragmatisk forhandlingsstil, men situationen er meget svær for det engang så magtfulde parti.  

Dækningen af det radikale nytårsstævne var illustrativ.

De diskussionslystne radikale havde inviteret deres absolutte modpol Kristian Thulesen Dahl (DF) sammen med finansminister Kristian Jensen (V). Den radikale leder Morten Østergaard var tredje hjul i debatten, men det var meldingerne fra Thulesen og Jensen, der skabte overskrifter. Sådan var det også året før, hvor Thulesen og Mette Frederiksens (S) gryende samarbejde var i fokus. Østergaard var der ikke mange uden for salen, der interesserede sig for.

Det er en ny situation for det radikale parti, der fra dannelsen i 1905 og i næsten 100 år frem spillede en helt central rolle i dansk politik. Den socialdemokratiske toppolitiker Ivar Nørgaards velkendte citat ”Enten er de radikale i regering – eller også regerer de” var usædvanlig præcist for det lille parti med de afgørende mandater.

Login