Margrethe Vestager har god grund til at smile over rokaden, vurderer Altinget.dks analytiker Erik Holstein. (Foto: Mads Nissen/Scanpix)

Radikale vinder ved rokaden

3. februar 2014 kl. 11:44
ANALYSE: Vestager har opnået det optimale ved regeringsomdannelsen, hvor det mest overraskende er, at social-og integration er gået til Radikale. Rokaden er større end ventet, men varsler ingen ny politisk linje og vil ikke få betydning for regeringens vælgerkrise.
| Flere

Ingen kan fortænke den radikale leder Margrethe Vestager, hvis hun slutter dagen af med perlende champagnedråber. For ikke alene har hendes parti fortrængt og fuldstændig ydmyget det SF, der i en periode havde overtaget rollen som Socialdemokraternes førstevalg. Vestager har også fået fuld gevinst ved ministerrokaden.

Som ventet overtager Radikale Udenrigsministeriet, som de længe har haft kig på. Det bliver ikke partiets nummer to, Morten Østergaard, der får posten, men derimod Martin Lidegaard (R), der er en anden af Vestagers favoritter. Det har den sidegevinst, at Lidegaard kommer væk fra den glohede solcelle-sag i Klimaministeriet, som i stedet overtages af den uplettede Rasmus Helveg Petersen (R).

Morten Østergaards (R) nye rolle som skatteminister vil i endnu højere grad styrke Radikales greb om den økonomiske politik. Såvel Vestager som Østergaard er begge med i de to vigtige interne regeringsudvalg, Økonomiudvalget og Koordinationsudvalget, og begge har økonomiske sekretariater i ryggen.

Den helt store store overraskelse er, at Manu Sareen (R) bliver social- og integrationsminister. Det var ellers et mantra for de socialdemokratiske toppolitikere før valget, at man aldrig ville give integration til Radikale, fordi man ønskede at signalere en stram udlændingepolitik. 

Sareen bliver en oplagt skydeskive for Dansk Folkeparti, men den kamp har Radikale næppe noget imod. Derimod kan det give store problemer for S. Tolkning af reglerne for indvandring og udvisninger m.v. ligger dog fortsat i Justitsministeriet under Karen Hækkerup (S). 

Derudover bliver den radikale gruppeformand, Sofie Carsten Nielsen (R), forfremmet til uddannelses- og forskningsminister. Dermed bevarer Radikale også en fod inden for det uddannelsesområde, der er centralt for partiet. Endelig får kulturminister Marianne Jelved også Kirkeministeriet under sig, en opgave, der ligger mere naturligt til hende, end den lå til Sareen.

Belønning for ophold i kugleregnen
Den radikale gruppeformands udnævnelse til minister illustrerer et andet typisk træk ved rokaden: nemlig en belønning til de trofaste partisoldater, der har stået forrest i kugleregnen.

Det gælder så udpræget Socialdemokraternes politiske ordfører, Magnus Heunicke (S), der er gået så frygtelig meget igennem, men endelig får det transportministerium, der ligger lige til hans højreben. Jobbet som politisk spydspids var ikke skabt for Heunicke, der til gengæld har gode chancer for at få succes som fagminister på transportområdet.

Der er også blevet plads til Mogens Jensen (S), der tidligere blev fravalgt til kulturministerposten. Mogens Jensen har ligeledes taget sin tørn i partiets tjeneste, f.eks. på posten som gruppeformand. Det var en post, han uden sværdslag afgav, da Henrik Sass Larsen (S) vendte tilbage fra karantænen.

Som ny sundhedsminister tager Nick Hækkerup (S) et step op ad stigen efter hans brutale degradering tilbage i august. Sundhedsministeriet er dog en rose med torne, fordi det er et ministerium, man risikerer at knække halsen på. Men selvom Hækkerup som forsvarsminister rodede sig ud i et par kedelige sager, er der forventning om, at den erfarne politiker kan mestre det sundhedsområde, der bliver vitalt for Socialdemokraterne i næste valgkamp.

Den nye miljøminister, Kirsten Brosbøl (S), var ikke et af de navne, der blev gættet mest flittigt på som ny minister. Men det var vigtigt for Socialdemokraterne at få en kvinde ind på en af de nye poster, og her har tre-fire kvinder været i spil.

Ingen ny kurs
Regeringsrokaden kommer efter en stribe elendige målinger for Socialdemokraterne, og med rokaden kan Thorning og Corydon håbe, at opmærksomheden flytter væk fra den katastrofalt håndterede handel med Goldman Sachs. Men den nye sammensætning af regeringen kommer ikke til at hjælpe på vælgerkrisen.

Al erfaring viser, at regeringsrokader kun giver pote hos vælgerne, hvis de signalerer en politisk ændring. Her er der snarere tale om en stadfæstelse af den økonomiske politik, der er så problematisk for en pæn del af det socialdemokratiske vælgerkorps.

Rokaden bliver ingen ny start for regeringen, men er et stykke reparationsarbejde i en bygning, der har slået adskillige revner.

MODTAG ET DAGLIGT NYHEDSBREV FRA ALTINGET.DK