Regeringen begår traktatbrud med åbne øjne

EU: Det er et klokkeklart brud på EU-reglerne, når regeringen har valgt at droppe at bringe loven om den danske børnecheck i overensstemmelse med EU-retten. Spørgsmålet er nu, om EU-Kommissionen vil rejse sagen, siger juraprofessor.

SR-regeringen vælger med åbne øjne at bryde EU-reglerne, vurderer juraprofessor.
SR-regeringen vælger med åbne øjne at bryde EU-reglerne, vurderer juraprofessor.Foto: Toke Kristiansen/Altinget
Morten Øyen

Der er ingen tvivl om, at det er traktatbrud. Og det, som taler for, at EU-Kommissionen vil rejse en sag, er, at det er yderst sjældent, en regering direkte erklærer, at den ikke har tænkt sig at bringe den nationale lov i overensstemmelse med EU-retten.

Peter Pagh
Professor i jura, Københavns Universitet

Der er ikke så meget tvivl: Når regeringen vælger at lade være med at bringe den danske lov om børnechecken i overensstemmelse med EU-retten, så forbryder Danmark sig mod spillereglerne i EU. 



Det fortæller juraprofessor ved Københavns Universitet med speciale i EU-ret, Peter Pagh, efter regeringen i sidste uge meddelte, at den trækker den lov tilbage, der skulle ændre børnechecken, så den kom i overensstemmelse med EU-retten.

Fakta
Sagen kort

Den danske regering har på baggrund af en henstilling fra EU-Kommissionen siden 9. juli 2013 bedt Udbetaling Danmark rette administrationen af udbetaling af børnecheck til EU-borgere, så der administreres i "overensstemmelse med EU-retten".
EU-Kommissionen var kritisk over for det danske "tilknytningskrav" eller "optjeningsprincip", der betød, at for at få fuldt udbetalt børnecheck skal man have været i Danmark i mindst to ud af de seneste 10 år. Ifølge Skatteministeriet er antallet af udenlandske statsborgere, der modtog ydelse til børn bosat uden for Danmark, ca. 4.800 i 2012.
Lovforslaget, der skal bringe loven i overensstemmelse med EU-retten, skulle oprindeligt have været fremsat i november 2013. Forslaget blev sendt i høring 24. februar 2014 af daværende skatteminister Morten Østergaard (R). Der er siden ikke fundet politisk opbakning til en lovændring. 16. december meddelte skatteminister Benny Engelbrecht (S), at regeringen har valgt at trække lovforslaget.

Regeringen har siden 9. juli 2013 bedt Udbetaling Danmark følge EU-retten og udbetale børnecheck til EU-borgere i strid med den danske lov.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00