Analyse af 
Erik Holstein

Regeringen styrket ud af finanslovsfægtning

ANALYSE: Enhedslisten har lært af SF's fejl og forsøger med sin barske kritik af finanslovsforliget at vende et nederlag til en offensiv. Også Venstre står deplaceret som følge af en flagrende strategi. Regeringen har stadig et uafsluttet mellemværende med vælgerne om den forkortede dagpengeperiode.
Bjarne Corydon (S): Finansministeren beskyldes ofte for at være alt for embedsmandsagtig, men han har vist sig som en robust og effektiv forhandler. Mens den forrige finanslov med Enhedslisten var en "walk over", fik han denne gang brug for alle sine talenter.
Bjarne Corydon (S): Finansministeren beskyldes ofte for at være alt for embedsmandsagtig, men han har vist sig som en robust og effektiv forhandler. Mens den forrige finanslov med Enhedslisten var en "walk over", fik han denne gang brug for alle sine talenter. Foto: Lars Bertelsen
Erik Holstein

Mange vælgere er tydeligvis trætte af "Fattig-Carina" og "Dovne Robert", men dagpenge er en helt anden sag: Dagpengesystemet bliver set som en sikring af almindelige hårdtarbejdende lønmodtagere, der kan blive ofre for dårlige konjunkturer. På det område er regeringen ude af trit med dens eget vælgergrundlag, og det løser finanslovsaftalen ikke.

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget.dk

Der er ikke rokket ved regeringens økonomiske kurs, selvom det endte med et smalt finanslovsforlig med den yderste venstrefløj. Fra en livsfarlig udgangsposition lykkedes det finansminister Bjarne Corydon (S) at udmanøvrere forhandlingspartnerne, men i forhold til vælgerne er problemet ikke løst.

Enhedslistens magre resultat på dagpengeområdet er sukret ind i aftaler om flere grønne job, forbedring af kollektiv trafik og forøget indsats mod social dumpning. Alle vigtige punkter for den yderste venstrefløj, men samtidig områder som alle regeringspartierne selv ønsker at fremme. Forliget med Enhedslisten betyder blot, at indsatsen for f.eks. grøn omstilling bliver noget større end ellers.

Lakmusprøven på finansloven er det politisk højspændte dagpengeområde, og her er resultatet blåt - med et par enkelte røde stænk, der vil fortone sig i løbet af et halvt år.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00