Risbjerg: DF reddede blå blok fra Løkke

KRONIK: Valget var et spørgsmål om, hvem der fik lov at slippe billigst for de massive lederproblemer i begge lejre, skriver valgforsker Søren Risbjerg Thomsen. Mens Thorning, Vestager og Vilhelmsen startede den røde rutsjebane, hev Thulesen Løkke op af dyndet.

Socialdemokraterne førte en succesfuld valgkampagne, men Venstre fik alligevel nøglerne til Statsministeriet. 
Socialdemokraterne førte en succesfuld valgkampagne, men Venstre fik alligevel nøglerne til Statsministeriet. Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget

Partierne i rød blok havde vanskeligere ved at holde på deres naturlige målgruppe, de offentligt ansatte, mens partierne i blå blok formåede at holde på deres naturlige målgruppe i den private sektor.

Søren Risbjerg Thomsen
Valgforsker og professor emeritus ved Aarhus Universitet
Fakta
Om Risbjergs snit

Professor og valgforsker Søren Risbjerg Thomsen fra Aarhus Universitet laver hver måned et kvalitetsvægtet gennemsnit af meningsmålingerne for Altinget. I løbet af valgkampen laver Risbjerg et snit to gange om ugen.

Gennemsnittet er vejet af meningsmålinger fra Epinion/DR, Gallup/Berlingske, Greens/Børsen, Wilke/Jyllands-Posten, Voxmeter/Ritzau. 
Erfaringsmæssigt er gennemsnittet mere stabilt end de enkelte målinger, samtidig med at det op til valget ligger lige så tæt på det endelige resultat som de bedste meningsmålinger.

Gengives enkelte tal fra artiklen skal det være med kildeangivelsen professor Søren Risbjerg Thomsen for Altinget.

Altinget har fået adgang til en meget stor mængde data fra Gallups løbende målinger af vælgernes partivalg og sociale baggrund gennem hele valgperioden fra folketingsvalget i september 2011 til folketingsvalget i juni 2015.

Analysen af Gallups data viser, at Dansk Folkeparti fungerede som den vigtigste kanal for vælgernes vandringer mellem rød og blå blok, samt at den reducerede støtte til rød blok fra vælgerne i den offentlige sektor kan forklare den knebne borgerlige valgsejr.

Rød blok på rutsjebane-tur
Udviklingen i partiernes tilslutning, vist nedenfor, kan meget kortfattet beskrives som en rutsjebane-tur for partierne i rød blok forstået som de partier, der støttede en socialdemokratisk ledet regering.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00