Risbjerg: Valgkampen skærpede de sociale modsætninger

VÆLGERANALYSE: Efter en valgkamp med fokus på omfanget af den offentlige sektor og skat afslørede valget et polariseret vælgerkorps. De stærke grupper gik til højre, de svage til venstre, viser en ny analyse af Søren Risbjerg Thomsen.

Det nye parti, Alternativet, brød som det eneste parti med det polariseringsmønster, der tegnede sig blandt vælgerne under valget, og fik opbakning fra både studerende og selvstændige.
Det nye parti, Alternativet, brød som det eneste parti med det polariseringsmønster, der tegnede sig blandt vælgerne under valget, og fik opbakning fra både studerende og selvstændige.Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget

Selvom valgkampen kun i ringe grad påvirkede styrkeforholdet mellem rød og blå blok, dækker dette dog over en markant social polarisering i løbet af valgkampen.

Søren Risbjerg Thomsen
Valgforsker

Af Søren Risbjerg Thomsen
Professor i statskundskab, Altingets valgekspert

Med et meget stort antal Gallup-interviews har Altinget fået mulighed for at studere udviklingen i stillingsgruppernes partivalg fra kvartal til kvartal fra folketingsvalget i 2011 til folketingsvalget i 2015. 

I denne artikel følges op på tidligere analyser af udviklingen i partiernes sociale profiler ved, at der især ses på, hvordan de forskellige stillingsgrupper ændrede partitilslutning under valgkampen op til valget i 2015. 

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00