Risbjergs analyse af partiernes sociale profiler

VÆLGERANALYSE: Se her, hvordan eksempelvis arbejdere, studerende og pensionister har ændret deres partivalg siden folketingsvalget i 2011. Analysen er lavet af professor Søren Risbjerg Thomsen på baggrund af mere end 200.000 Gallup-interviews.

Blandt pædagoger og andre lavere funktionærer har rød blok flertal. Mere sløjt ser det ud i alle andre stillingsgrupper, viser ny analyse af valgforsker Søren Risbjerg Thomsen.
Blandt pædagoger og andre lavere funktionærer har rød blok flertal. Mere sløjt ser det ud i alle andre stillingsgrupper, viser ny analyse af valgforsker Søren Risbjerg Thomsen.Foto: Colourbox

Med den nylige udsigt til fremgang i dansk økonomi og med skærpede krav til mere udsatte grupper slutter de bedre sikrede funktionærer sig nu i stigende omfang til Socialdemokratiet, som nu vinder frem både på bekostning af de andre partier i rød blok og ved at hente vælgere tilbage fra Dansk Folkeparti. Der er dog stadig et stykke vej til et flertal for rød blok, så det bliver formentlig nødvendigt med en bredere appel til alle grupper i samfundet, hvis det skal lykkes at genvinde regeringsmagten

Søren Risbjerg Thomsen
Valgforsker

Af Søren Risbjerg Thomsen
Professor i statskundskab, Altingets valgekspert

Med et meget stort antal Gallup-interviews har Altinget fået mulighed for at studere udviklingen i stillingsgruppernes partivalg fra kvartal til kvartal siden folketingsvalget i september 2011. I denne artikel følges op på tidligere analyser af partiernes sociale profiler med tilføjelse af tal fra det første kvartal af 2015. Der lægges særlig vægt på en omtale af de nye udviklingstendenser med fremgang for rød blok og Socialdemokratiet, der især kan spores over de to seneste kvartaler fra oktober-december 2014 til januar-marts 2015.

Siden valget i september 2011, hvor et knebent flertal til rød blok førte til en S-SF-R regering, har Altingets månedlige gennemsnit af meningsmålinger konstant vist, at kun et mindretal af vælgerne støttede op omkring regeringens parlamentariske grundlag. I 2014 har månedssnittet for rød blok bestående af S, SF, R og EL svinget omkring ca. 45 procent, og det kvartalsmæssige gennemsnit har ligget stabilt mellem 44 og 46 procent. Med 44,8 procent er gennemsnittet for første kvartal af 2015 ingen undtagelse fra denne regel, men tallet skjuler en underliggende tendens, som giver håb for regeringen.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00