Rødt flertal hos kvinderne igen

VÆLGERANALYSE: For første gang siden valget i 2011 er der nu igen rødt flertal blandt kvinderne. Til gengæld har rød blok et mandeproblem. Hele 60 procent af mændene vil stemme på partier i blå blok, viser ny stor vælgeranalyse.

SR-regeringen ville blive genvalgt, hvis det kun var kvinderne, der havde stemmeret. For første gang siden valget i 2011 har rød blok nu igen flertal blandt kvinderne.

Hvis der var valg nu, ville kvinderne stemme 51-49 i rød bloks favør. Derimod er der massivt flertal til blå blok hos mændene. Her er fordelingen i procent 60-40 til fordel for blå blok.

Det viser en ny stor vælgeranalyse, som professor Søren Risbjerg Thomsen fra Aarhus Universitet har foretaget for Altinget.dk på baggrund af mere end 100.000 Gallup-interviews fra folketingsvalget i 2011 og frem til udgangen af 2013.

Rød blok har mandeproblem
Dermed er forskellen mellem mænd og kvinders partivalg vokset siden valget i 2011. Dengang var der 8 procentpoint flere kvinder end mænd, som stemte på partier i rød blok. Men nu er forskellen steget til 11 procentpoint.

Siden valget har rød blok mistet vælgere hos begge køn. Men mændene er faldet fra i langt større omfang end kvinderne. Og når kun 40 procent af mændene i dag vil stemme rødt, så har rød blok et decideret mandeproblem, mener valgforsker Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet.

"Man kan ikke vinde et valg ved kun at appellere til det ene køn. Tallene taler deres tydelig sprog her. Derfor er rød blok nødt til at finde frem til nogle dagsordener, der kan vinde mændene tilbage. Men der er ingen lette løsninger, der ligger lige for," siger Kasper Møller Hansen.

(Artiklen fortsætter under grafen)

<script type="text/javascript" src="//ajax.googleapis.com/ajax/static/modules/gviz/1.0/chart.js"> {"dataSourceUrl":"//docs.google.com/a/altinget.dk/spreadsheet/tq?key=0AhsiE1AeMLozdDU4dFhWamJvNnNaWVduZ0JkMHlWOEE&transpose=1&headers=1&range=A1%3AE7&gid=0&pub=1","options":{"titleTextStyle":{"bold":true,"color":"#000","fontSize":16},"series":{"1":{"color":"#073763"},"2":{"color":"#9fc5e8"},"3":{"color":"#ff0000"},"4":{"color":"#990000"},"5":{"color":"#e6b8af"}},"curveType":"","legendTextStyle":{"color":"#222","fontSize":"9"},"animation":{"duration":500},"width":450,"lineWidth":2,"hAxis":{"useFormatFromData":true,"minValue":null,"viewWindowMode":null,"viewWindow":null,"maxValue":null},"vAxes":[{"title":null,"useFormatFromData":true,"minValue":null,"viewWindow":{"min":null,"max":null},"gridlines":{"count":"6"},"maxValue":null},{"useFormatFromData":true,"minValue":null,"viewWindow":{"min":null,"max":null},"maxValue":null}],"title":"V\u00e6lgerbev\u00e6gelser","booleanRole":"certainty","height":371,"legend":"right","tooltip":{}},"state":{},"view":{},"isDefaultVisualization":false,"chartType":"LineChart","chartName":"Diagram1"} </script>

"Regeringen har reelt kun én chance for at vinde næste valg. Den kan kun håbe på, at økonomien, og de internationale konjunkturer vender. Det er jo ikke noget, regeringen selv er herre over. Men de vil kunne bruge det til at sige, at det er et tegn på, at alle reformerne begynder at bære frugt," siger Kasper Møller Hansen.

Partiledere kan øge kønsforskel
Siden 1970'erne har kvinderne stemt på de røde partier i højere grad end mændene. Det hang sammen med kvindernes indtog på arbejdsmarkedet, fordi kvinderne i langt højere grad end mændene blev ansat i den offentlige sektor.

"Der var også massivt blåt flertal hos mændene ved sidste valg. Det handler ikke så meget om køn. Meget af det bunder i, at mændene traditionelt ikke arbejder så meget i den offentlige sektor, som kvinderne gør. Der er klart flest kvinder, som arbejder med den borgernære velfærd, og der giver sig udslag i, at de stemmer anderledes end mændene," siger Kasper Møller Hansen.

Han peger på, at den øgede forskel på kønnenes partivalg kan hænge sammen med, at der lige nu kun er kvindelige partiledere hos rød blok, og kun mænd i spidsen hos blå blok. Det skete i 2012, da Villy Søvndal og Pia Kjærsgaard gik af som partiformænd for henholdsvis SF og DF.

"Der er en tendens til, at kvinder stemmer på kvinder. Dermed kan de kvindelige partiledere hos rød blok øge tendensen til, at kvinderne stemmer mere rødt, end mændene," siger Kasper Møller Hansen.

Tidligere havde Enhedslisten eksempelvis en overvægt af mandlige vælgere. Men det er ikke tilfældet længere.

Kvinder vigtigere end mænd
Kasper Møller Hansen slår fast, at kvinderne over det sidste årti er blevet en vigtigere vælgergruppe end mændene. Det hænger sammen med simpel matematik.

Der er flere kvindelige end mandlige vælgere, fordi kvinderne lever længst. Dertil kommer en ny tendens til, at kvinderne bruger deres stemmeret mere flittigt end mændene.

For bare ti år siden var der flere mænd og end kvinder, der stemte. Men i dag er det lige omvendt. Nu er der cirka to procentpoint flere kvinder end mænd, der bruger deres stemmeret.

"Tidligere var det mændene, der interesserede sig mest for politik og stemte mest. Men det er omvendt i dag, fordi de unge kvinder er bedre uddannede end de unge mænd, og uddannelse er det stærkeste parameter for høj valgdeltagelse. Derfor er de kvindelige vælgere blevet særligt vigtige at få fat på," siger Kasper Møller Hansen.

Det blev helt tydeligt ved folketingsvalget i 2011. Her var det blå flertal hos mændene faktisk større end det røde flertal hos kvinderne. Alligevel vandt rød blok en meget snæver valgsejr med 50,2 procent af stemmerne.

Den valgsejr kan Thorning og kompagni altså tilskrive, at de kvindelige vælgere er flittigst til at komme til stemmeurnerne.


Læs hele Risbjergs vælgeranalyse på Altinget | Christiansborg 
her (kræver abonnement) 

Forrige artikel Thorning angriber Venstres EU-kurs Thorning angriber Venstres EU-kurs Næste artikel Thorning: S er et venstreorienteret parti Thorning: S er et venstreorienteret parti