Analyse af 
Erik Holstein

Skatteforlig er rendyrket hasard

ANALYSE: Regeringen undervurderede Enhedslistens reaktion på det blå skatteforlig, og der skal nu udvises enorm kreativitet for at undgå et valg til efteråret. Bag regeringens satsning ligger en entydig fokusering på arbejdsudbuddet og S-SF's frygt for at ende som klientpartier. SF er efterladt i en katastrofal situation.
Skatteminister Thor Möger Pedersen: Havde sin del af æren for SF's optur, men hans kurs er nu tæt på at føre til havari. Det er en katastrofe for en SF-skatteminister at man kan sige sætningen: "Skattereformen tager fra de arbejdsløse for at lette topskatten".
Skatteminister Thor Möger Pedersen: Havde sin del af æren for SF's optur, men hans kurs er nu tæt på at føre til havari. Det er en katastrofe for en SF-skatteminister at man kan sige sætningen: "Skattereformen tager fra de arbejdsløse for at lette topskatten". Foto: Thomas Lekdorf / Skatteministeriet
Erik Holstein

Regeringen kan knytte et lille håb til, at Johanne Schmidt-Nielsen kun frasagde Enhedslistens rolle som "støtteparti". Hun sagde ikke, at man ikke længere er "parlamentarisk grundlag" for regeringen. Det er en vigtig detalje, men langt fra nok til at sikre regeringens liv året ud.

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget.dk

Det kommer an på øjnene, der ser.

Man kan betragte finansminister Bjarne Corydon (S) som en saglig og ansvarlig minister, der blottet for partitaktiske hensyn gennemfører et skatteforlig, der gavner den danske konkurrenceevne.

Men man kan også se ham som en fuldstændig tonedøv minister, der hjælper den politiske hovedmodstander ud af fælden, sparker benene væk under sin egen samarbejdspartner og gennemtrumfer en politik, der skuffer titusinder af regeringspartiernes vælgere.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00