Snit af målinger: Udsigt til lavere stemmespild trods flere partier på stemmesedlen

Vælgerne kan sætte kryds ved flere partier end i 2019. Men det resulterer ikke i et højere stemmespild. Det viser Altingets kvalitetsvægtede snit af målingerne.

I 2019 havde vælgerne 13 valgmuligheder på stemmesedlen. Hvis der var valg i dag ville der være 14, men det tal kan snart stige til 15 partier.
I 2019 havde vælgerne 13 valgmuligheder på stemmesedlen. Hvis der var valg i dag ville der være 14, men det tal kan snart stige til 15 partier.Foto: Celina Dahl/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Allerede før Inger Støjbergs nye parti officielt har fået plads på stemmesedlen, har vælgerne flere valgmuligheder, end de havde i 2019.

Flere partier indebærer den risiko, at krydsene spredes bredt ud, og stemmespildet øges, fordi flere partier ikke opnår de fornødne to procent. 

Bag artiklens tal

Professor Kasper Møller Hansen laver hver måned et kvalitetsvejet gennemsnit af meningsmålingerne for Altinget.

I snittet af målingerne i juni indgår meningsmålinger fra Kantar Public (Gallup)/Berlingske, YouGov/BT og Voxmeter/Ritzau foretaget frem til 24. juni. I alt er der 4.485 respondenter med i opgørelsen (fraregnet ved ikke-svar).

Den statistiske usikkerhed er +/- 1,29 procentpoint.

Om snittet

Snittet er et kvalitetsvejet gennemsnit af seneste måneds meningsmålinger. Dvs. at der tages højde for, hvor præcise institutterne normalt rammer valgresultatet og deres løbende stabilitet (både internt og eksternt). Hvis et instituts målinger svinger meget fra måling til måling både i forhold til egne tidligere målinger og andres institutters målinger, vægtes målingen ned i snittet modsat andre, som vægtes op. Desuden er institutternes målinger standardiseret, så alle partier og ”andre” er med i beregningerne. Erfaringsmæssigt er gennemsnittet mere stabilt end de enkelte målinger samtidig med, at det op til valget ligger lige så tæt på det endelige resultat som de bedste meningsmålinger.

Snittet kan citeres som ”Professor Kasper Møller Hansen for Altinget”.

Men det scenarie ser ikke ud til at blive til virkelighed, hvis der var valg i dag.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00