Socialdemokratiet henter vælgere over midten

VÆLGERVANDRING: Dansk Folkepartis frafaldne vælgere går i stor stil til Socialdemokratiet, viser ny analyse af vælgervandringer. Den vælgerbevægelse alene kan være nok til at gøre Mette Frederiksen (S) til statsminister, vurderer kommentator.

Mette Frederiksens Socialdemokratiet henter vælgere fra Dansk Folkeparti, mens Radikale henter vælgere fra Socialdemokratiet.
Mette Frederiksens Socialdemokratiet henter vælgere fra Dansk Folkeparti, mens Radikale henter vælgere fra Socialdemokratiet.Foto: Jens Wognsen / Scanpix
Morten Øyen

Der er ingen tvivl om, at den kontante udlændingepolitik fra Mette Frederiksen og Sass tiltaler de vælgere, der flygter fra Dansk Folkeparti. Men også den mere EU-kritiske kurs er med til at gøre Mette Frederiksen mere tiltrækkende for dette vælgersegment.

Erik Holstein
Politisk kommentator

Socialdemokratiet har hentet over 41.000 vælgere hen over midten fra kriseramte Dansk Folkeparti.

Fakta
Om analysen
Analysen er foretaget for Altinget af Kasper Møller Hansen, der er valgforsker og professor i statskundskab ved Københavns Universitet.

Artiklen må citeres frit efter reglerne om god presseskik og med tydelig angivelse af Altinget som kilde.
Analysens tabeller kan ses nederst på siden og må kun gengives efter aftale med Altinget.

Tabellerne skal læses lodret
Nettovandringer mellem to partier beregnes som, hvor mange vælgere, der går fra det ene parti til det andet, minus hvor mange der går den modsatte vej. Vandringerne er justerede, så de passer både med valgresultatet i 2015 og med Altingets gennemsnit for hvert kvartal.

Der er endvidere taget højde for forekomst af sofavælgere, førstegangsvælgere og sidstegangsvælgere. Dvs. andel, som er død el. udvandret siden valget. Der antages uændret valgdeltagelse.

0,1 procent svarer til en vælgerudveksling på 4.100 stemmer.

Interviews er foretaget af TNS-Gallup i perioden 1/10-16 til 31/12-16. I alt er der 10.666 interviews med i analysen.

Det viser en ny analyse af vælgervandringerne siden valget, som valgforsker Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget.

Analysen viser, at den store taber siden folketingsvalget er Dansk Folkeparti, som oven på anklager om fusk med EU-midler i efteråret blødte stemmer i stor stil.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00