Svenske statssekretærer griber magten

POLITISKE EMBEDSMÆND: I Sverige tyder erfaringer med politisk udpegede embedsmænd på, at det styrker den politiske styring af embedsværket. Men samtidig har de en tendens til at blive flere og tage magten for sig selv.
Foto: Colourbox
Jon David FinsenErik Holstein

I regelen fungerer statssekretæren som stedfortræder, hvis ministeren ikke kan deltage, men der er også mange eksempler på, at ministeren uddelegerer hele politikområder til sin statssekretær.

Anders Ivarsson Westerberg
Lektor i forvaltning ved Södertörns Högskola
"Jeg mener, der skal være statssekretærer. Helt banalt: Gå til Sverige. Det er ikke raketvidenskab. Sverige er jo ikke en bananrepublik, og deres system er jo perfekt."

Så kontant lød opfordringen tidligere på måneden fra tidligere forsvarsminister Søren Gade (V), der ikke var helt tilfreds med sit embedsværk, da han selv var minister.

I de seneste måneder er diskussionen om indførelse af politiske embedsmænd (igen) blusset op og har fået støtte fra både kræfter i regeringen, Enhedslisten og dele af Venstre.

Men selvom indførelsen af politiske embedsmænd kan styrke ministrenes politiske gennemslagskraft, har systemet en tendens til at vokse og måske også tage magten fra ministeren. Det viser svenske erfaringer.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00