Thorning holder føringen

MENINGSMÅLING: Der er fortsat flere vælgere, der hellere ser Thorning som statsminister end Løkke. Ingen af de to statsministerkandidater har dog imponerende tal, og Thorning har bemærkelsesværdig ringe opbakning fra de radikale vælgere.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har etableret en stabil føring til sin udfordrer Lars Løkke Rasmussen (V) ,&nbsp;og der er ikke noget, der tyder på, at udfordreren er&nbsp;i stand til at indhente sin modstander.<br>
Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har etableret en stabil føring til sin udfordrer Lars Løkke Rasmussen (V) , og der er ikke noget, der tyder på, at udfordreren er i stand til at indhente sin modstander.
Foto: Toke Kristiansen/Altinget
Erik Holstein

De blå partiers statsministerkandidat Lars Løkke Rasmussen (V) kan ikke engang mønstre opbakning fra halvdelen af de blå vælgere. Det fremgår af en ny meningsmåling fra Norstat lavet for Altinget, hvor statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) klart distancerer sin udfordrer.

I målingen peger 32 procent af vælgerne på Thorning som statsminister. Ikke et særlig stort tal, men dog klart bedre end Løkkes resultat. Kun 26 procent ønsker Venstres formand som landets leder. Et ringe resultat i betragtning af at de partier, der vil pege på ham som statsminister, for tiden kan mønstre ca. 55 procent i meningsmålingerne. 26 procent ønsker en helt tredje kandidat, mens 16 procent svarer "ved ikke".

Resultatet er næsten identisk med sidste måneds tal, blot er Thorning gået en enkelt procent tilbage. Men det er inden for den statistiske usikkerhed.

Fakta
Meningsmålingen er foretaget på Norstats internetpanel for Altinget blandt 1001 svarpersoner fra et repræsentativt udsnit af befolkningen over 18 år. Data er vægtede efter Altingets seneste gennemsnit af meningsmålinger, så de også er politisk repræsentative. Svarene er indsamlet i perioden 12.-17. marts.

DF-vælgere gider ikke Løkke
Målingens undertal viser, at statsministeren har fuldtonet opbakning fra egne vælgere: 90 procent af S-vælgerne foretrækker hende, mens 76 procent af Venstre-vælgerne peger på Løkke.

Derimod har Thorning ingen grund til at glæde sig over tallene fra dem, der stemmer på den radikale regeringspartner: Kun 26 procent af de radikale vælgere ønsker hende som statsminister, mens 17 procent direkte peger på Løkke. 57 procent af det radikale vælgerkorps ønsker enten en tredje kandidat eller svarer "ved ikke" i valget mellem de eneste to erklærede statsministerkandidater.

Løkkes har på sin side et endnu større problem med Dansk Folkepartis vælgere, der bestemt ikke er begejstrede for ham: Mindre end hver fjerde af DF-vælgerne - 24 procent - ønsker igen at se Løkke i Statsministeriet.

Thorning vinder stort i København
Helle Thorning-Schmidt har en lille føring i aldersgruppen under 30 år, mens de to kandidater spiller lige op blandt vælgere fra 30-50 år. I alle vælgergrupper over 50 år vinder Thorning stort over Løkke.

Geografisk spiller Løkke lige op med Thorning i Nordjylland, mens Thorning vinder i alle andre landsdele. Særligt i hovedstaden har statsministeren et solidt forspring. Thorning fører med omkring 6 procentpoint både blandt mænd og kvinder.

Blandt de vælgere, der peger på en tredje kandidat, er Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl så udpræget den mest populære:
31 procent fra denne gruppe peger på ham som statsminister, hvilket dog kun svarer til ca. 8 procent af den totale vælgerskare. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00