Thorning: S er et venstreorienteret parti

INTERVIEW: I modsætning til Bjarne Corydon har Helle Thorning-Schmidt ikke noget imod at placere Socialdemokraterne til venstre for midten. Alligevel ser hun ikke noget problem i, at hendes regering bygger på VK-regeringens økonomiske politik.
Helle Thorning-Schmidt opfatter Socialdemokraterne som et venstreorienteret parti. Det strider imod finansminister Bjarne Corydons opfattelse.
Helle Thorning-Schmidt opfatter Socialdemokraterne som et venstreorienteret parti. Det strider imod finansminister Bjarne Corydons opfattelse.Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Erik HolsteinMorten Øyen

Til venstre. Trods alt.
Det er her, statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) placerer sit eget parti, selvom hun ved dannelsen af den nye SR-regering gjorde meget ud af at understrege, at regeringen stod på midten.

"Jeg opfatter det selv sådan, at Socialdemokratiet er et venstreorienteret parti. Men vi har gennem historien vist, at vi er rigtig gode til at skabe politik inde på midten," siger Helle Thorning-Schmidt i et interview til Altinget.dk.

Den socialdemokratiske formand placerer sig dermed på linje med erhvervsminister Henrik Sass Larsen (S) i diskussionen om Socialdemokraternes politiske ståsted. Sass placerer Socialdemokraterne "til venstre for midten", mens finansminister Bjarne Corydon (S) sidste år udtalte, at det er "afgjort forkert at forstå Socialdemokratiet som et venstrefløjsparti".

Midten der blev væk
Det er dog tydeligt, at det ideologiske pejlemærke til venstre ikke betyder så meget for Thorning som den praktiske politik. Og hun er åbenlyst irriteret over, at regeringens reformer rubriceres som enten blå eller røde:

Der har været et indtryk af, at bare man kom i regering, så kunne man få gennemført al sin politik.

Helle Thorning-Schmidt
Statsminister og S-formand

"Hvis vi laver aftaler med de borgerlige, bliver hele forliget pludselig set som blåt, og laver vi noget med Enhedslisten, er det hele rødt. Det er, som om at midten er blevet væk, og det er ærgerligt. For rigtig mange danskere ser helst, at der skabes politik på midten. Det kan en SR-regering levere," siger Thorning.

Både i Goldman Sachs-sagen og i flere andre sager har I været på kant med jeres eget bagland og vælgere. Hvorfor er I så tit i konfrontation med dem, der stemte på jer?

"Jeg tror, der har været et indtryk af, at bare man kom i regering, så kunne man få gennemført al sin politik. Men man skal indgå en masse kompromiser, og det har man måske glemt, fordi der har været så mange år med blokpolitik, før vi kom til"

"Og så har Enhedslisten været rigtig dygtige til at sige, at alt det, vi laver, er borgerligt. Men det kan jo ikke være rigtigt, at bare fordi man laver politik med de borgerlige, så bliver det hele pludselig ultra-borgerligt. For der er stadig masser af vores værdier i den politik, der bliver gennemført," siger Thorning og fremhæver blandt andet bedre forhold for de dårligst stillede ældre, fjernelse af fattigdomsydelserne og bedre forhold for psykisk syge og narkomaner."

Men der står i regeringsgrundlaget, at I viderefører den økonomiske politik fra VK-regeringen. Er det slet ikke et problem?

"Det synes jeg ikke, for vi har jo lagt vores egen politik oveni. Det særlige ved vores projekt er, at vi på en og samme tid holder styr på økonomien og giver målrettede sociale forbedringer til dem, der har mindst i vores samfund."

Fælles SR-udlændingepolitik
I sidste valgperiode udtalte Helle Thorning-Schmidt, at Socialdemokraterne "står midt mellem Radikale og Dansk Folkeparti på udlændingeområdet". Men det var dengang:

"Sådan er det ikke længere, for nu er vi jo i regering med Radikale. Vi har udviklet en fælles udlændingepolitik, som er forholdsvis stram, når det gælder familiesammenføringer og asyl, men som alligevel adskiller sig fra de borgerliges udlændingepolitik," siger Thorning.

Flere topsocialdemokrater gjorde før valget klart, at de hellere ville ristes over en sagte ild end give integrationsområdet til Radikale. Alligevel har den socialdemokratiske statsminister nu udnævnt den radikale Manu Sareen som integrationsminister.

Er du slet ikke bange for signalværdien med en radikal integrationsminister?

"Jeg er ikke optaget af signaler, jeg er optaget af konkret politik, og integrationsområdet ligger ikke kun i èt ministerium. Al lovgivningen på området ligger fortsat i Justitsministeriet og andre dele ligger i Beskæftigelsesministeriet. Integration er en opgave for hele regeringen. Men jeg ser da frem til, at en radikal minister som Manu Sareen også kan gøre sine holdninger gældende på det her område," siger Helle Thorning-Schmidt.

Det radikale indtog i Integrationsministeriet er første gang, Radikale kommer i spidsen for et af mest sprængfarlige værdipolitiske områder. Siden valget i 2011 har den radikale indflydelse ellers koncentreret sig om den økonomiske politik.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

0:000:00