Thulesen Dahl går bodsgang i Herning: Lover mere magt til baglandet

ÅRSMØDE: Baglandet vil blive taget mere i ed fremover, lovede formand Kristian Thulesen Dahl på partiets årsmøde i Herning, da han drog fire lektier fra et forsmædeligt valgnederlag. 

DF-formand Kristian Thulesen Dahl lovede en markant styrket intern kommunikation, da han holdt sin tale til de lokale medlemmer på årsmødet i Herning.
DF-formand Kristian Thulesen Dahl lovede en markant styrket intern kommunikation, da han holdt sin tale til de lokale medlemmer på årsmødet i Herning.Foto: Ernst Van Norde/Ritzau Scanpix
Sine Riis LundMalte Bruhn

HERNING: Det var en mand med en mission, der lørdag formiddag indtog talerstolen og åbnede Dansk Folkepartis årsmøde i Herning.

Formand Kristian Thulesen Dahl stod første gang konfronteret direkte over for et samlet bagland for at forklare, hvordan partiet grundlovsdag kunne miste 21 mandater i Folketinget. 

Samtidig skulle han forsvare, hvorfor han stadig er et troværdigt bud på kaptajnen, der kan få DF-skibet tilbage på ret køl.

Som led i sidstnævnte lovede Thulesen Dahl, at besætningsmedlemmerne, i form af DF's bagland, skal inddrages mere og sikres større indflydelse i partiet.

"Jeg vil de kommende måneder tage forskellige initiativer, som sikrer en mere direkte dialog i partiet. Jeg forestiller mig blandt andet en struktur, hvor der bliver regelmæssige fællesmøder blandt folkevalgte fra både folketing, region og byråd," lød det fra Thulesen, der netop har afsluttet en Danmarksturné, hvor han har mødt repræsentanter fra samtlige af partiets 98 lokalforeninger.

Og på den baggrund er Kristian Thulesen Dahl kommet frem til, at baglandet i det ellers notorisk topstyrede folkeparti skal have mere at sige i strategiske og politiske spørgsmål.

"Så der er en rød tråd i vores politiske arbejde, uanset hvor det er," lød det fra Thulesen Dahl.

Derfor vil han "inden for kort tid" vende tilbage med en række konkrete forslag til, "hvordan vi indretter os anderledes, så vi kan gøre bedre brug af hinanden i fremtiden."

Baglandet skal holde os i ørene  
Efter talen slog han over for Altinget fast, at partiet snart "får lavet nogle forskellige fora, hvor vi får diskuteret med hinanden. Og hvor vi de ting, vi tænker og laver på Christiansborg, bliver bredt mere ud."

"Vi har siddet på Christiansborg og syntes, vi har lavet noget smart, men det hjælper jo ikke, hvis vælgerne ikke ser det. Bindeleddet mellem os og vælgerne, det er i høj grad vores tillidsfolk, der i vind og vejr forsvarer os over for vælgerne. Og de skal være klædt ordentligt på. Og igennem det får vi selvfølgelig også en dialog om, hvad det er for en konkret politik, vi udmønter." 

Kristian Thulesen Dahl afviser kategorisk, at det er politikken, den er gal med. Resultaterne har været gode, synes han. Og han oplever, at baglandet er af den samme holdning. 

Det er udelukkende kommunikationen, der har slået fejl, lyder det.

I talen fremhævede han lanceringen af det besværlige ord 'paradigmeskift' som et eksempel på, at "mange ting bliver indforståede mellem politikere, embedsmænd og journalister," og at der derfor er brug for et bagland, der "kan holde os i ørene og sikre, at vi får tingene sagt i et sprog, der er til at forstå."

De største klapsalver undervejs i talen kom da også, da han indrømmede, at han nok skulle være lidt bedre til at slå gækken løs og håret ud, når han krydsede klinger med de politiske modstandere.

"Peter (Skaarup, red.) og jeg skal være mindre pæne og mere skarpe – også selvom vores mødre har opdraget os til netop at være pæne og omgængelige. Men når vi møder skrupelløse modstandere som Morten Østergaard, Zenia Stampe og Pernille Skipper, så skal vi simpelthen tage bladet fra munden og give dem kamp til stregen."

Læs også

Flirt med S blev for bombastisk  
Behovet for mere inddragelse af baglandet og "en helt anderledes og markant styrket kommunikation internt i partiet" var en af fire erkendelser, som Thulesen Dahl kundgjorde for de fremmødte i kongrescentret.

En anden lektie fra rundturen til lokalforeninger er, som Kristin Thulesen Dahl i den forgangne uge slog fast over for Avisen Danmark, at det var en fejl, at partiet ikke gik med Venstre i regering efter valget i 2015.

Som en direkte konsekvens af den beslutning vil DF-formanden nu med i en eventuelt kommende blå regering, hvis flertallet måtte skifte efter næste valg.

Og modsat tidligere tiders udmeldinger må partiets størrelse nu aldrig blive en undskyldning for at takke nej til ministertaburetter.

Ifølge Kristian Thulesen Dahl skulle partiet dengang i 2015 have "presset mere på," selvom Løkke dengang afviste at indskrive DF-mærkesager som grænsekontrol og en afskaffelse af omprioriteringsbidraget i regeringsgrundlaget.

"Vi oplevede et Venstre, som ønskede at gå selv, og som derfor ikke var parat til reelt at forhandle et regeringsgrundlag, hvor vores mærkesager kom med. Men vi accepterede alt for hurtigt, at dette var tilfældet, og mange danskere har derfor opfattet det sådan, at vi faktisk havde det meget bekvemt udenfor," lød det fra Thulesen Dahl.

En melding, der står i diametral modsætning til for et år siden, hvor Thulesen Dahl på samme årsmøde i Herning fastslog, at de "sidste par år har vist, at det var rigtigt af os ikke at gå med i regeringen dengang i sommeren 2015."

Men situationen denne lørdag i Herning er også en ganske anden.

For et år siden gav en meningsmåling foretaget af Norstat for Altinget en opbakning til Dansk Folkeparti på omkring 17 procent. Til valget i juni fik partiet 8,7 procent.

For et år siden forsøgte Dansk Folkeparti at overtage Radikale Venstres rolle som kongemager i dansk politik. Nu erkender Thulesen Dahl, at hans flirt med Mette Frederiksen og Socialdemokratiet blev "for bombastisk." 

Dansk Folkeparti vil fortsat søge indflydelsen på den socialdemokratiske regerings politik, slår han fast.

"Men måden, det skete på, skabte for stor tvivl om, hvorvidt vi betragter os selv som et borgerligt parti. Og når vi nu ser os selv som et borgerligt parti – et nationalt-sindet parti – er det jo tosset, at vores ageren har kunnet skabe en så stor tvivl hos danskere, at mange fravalgte os i juni," sagde han.

Et svirp til Greta  
Som sidste pointe fra sin rundtur bemærkede Thulesen Dahl, at mange lokale repræsentanter havde foretrukket, at Dansk Folkeparti ultimativt havde væltet tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), da han i december 2018 tog til Marrakech og underskrev en FN-erklæring om migranter.

Det var en brødbetynget formand, der stod på talerstolen foran de fremmødte. Med i bagagen havde han dog også en god portion 'DF-classic', lige fra krav om asylstop til modstand mod EU og mere politi.

Men en enkelt nyskabelse blev det til i talen. Klimapolitik. Og det endda i en trykt udgave på samtlige medlemmers plads på årsmødet.

Fra talerstolen gjorde Thulesen Dahl klart, at partiet kerer sig om det grønne, men at man ikke gør det "med følelserne alene". At der altid skal foretages en afvejning af, om man gør noget for klodens klima, eller det kun handler om "at pudse vores glorie".

"Vi tilslutter os ambitiøse målsætninger. Men for verden som sådan. Ikke for Danmark alene," lød det fra Thulesen Dahl, der ikke kunne dy sig for at give et lille svirp til den svenske klimaaktivist Greta Thunberg.

"Jeg siger: Stakkels unge pige, der på den måde bliver misbrugt af de voksne, der i stedet burde rådgive og hjælpe. Stop det dog!"

Noget tyder på, at Kristian Thulesen Dahl allerede er i gang med at pudse sin nye, mindre pæne og mere skarpe stil af. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

0:000:00