Kommentar af 
Søren Søndergaard

Folketingets sælsomme logik er ufolkelig og uforståelig

Et godt råd til vores politikere er at være i øjenhøjde med borgerne. For når Christiansborglogikken tager over, sætter politikerleden ind. Det kan koste vigtig vælgertillid mellem politikerne og borgerne, skriver tidligere pressechef i Dansk Folkeparti, Søren Søndergaard.

Vælgerne forstår ikke Christiansborg-logikken, når SMV-regeringen for eksempel vil afskaffe Store Bededag, skriver Søren Søndergaard.
Vælgerne forstår ikke Christiansborg-logikken, når SMV-regeringen for eksempel vil afskaffe Store Bededag, skriver Søren Søndergaard.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Søren Søndergaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Christiansborglogik fungerer helt anderledes end al anden logik, der faktisk er logisk.

Når man færdes på Borgen, sovses man stille og roligt, men uafvendeligt, ind i Christiansborglogikkens veje og vildveje. Christiansborglogik er ikke logisk i traditionel forstand. Det giver mening på Borgen, men ikke så mange andre steder.

Socialdemokratiet kan få et hyr med regeringens politiske indhold, men ikke at SMV-regeringen er etableret.

Søren Søndergaard
Fhv. pressechef, Dansk Folkeparti

Vildvejene er der, fordi de borgere, som politikerne tjener, i reglen ikke kender den noget sælsomme logik, der hersker på Borgen, og som er indlysende på slottet, men ikke udenfor.

Faktisk vil jeg gå så langt som til at hævde, at danskere udenfor Slotsholmen ikke på nogen måde begriber Christiansborglogikken.

Det, de borgere opfatter som logisk, er sundt og godt - og ja, logisk. Uden at mange måske kan redegøre dybere for logikkens græske oprindelse og logikkens flere sider.

Risikoen for politikerne er, at deres gøren og laden og argumenter for dette, hvor velmente og lødige de så grundlæggende kan være, preller helt af på det publikum, de er møntet på: Vælgerne.

SMV-regeringen er rendt ind i en stime.

Det begyndte jo nok grundlæggende med, at Venstre havde og stadig har en opgave med at forklare, hvorfor man trådte ind i en regering hen over midten, når man længe og meget intensivt havde forklaret os alle sammen, hvorfor sådan en regering ikke var en god ide.

Og da slet ikke ledet af en statsminister man ikke havde tillid til.

Og som i øvrigt var magtfuldkommen.

Det, var Venstre og Jakob Ellemann-Jensen tydeligt nok meget klar over, var en kommunikationsopgave i modvind, op ad bakke og med vejsidebomber det meste af vejen.

Faktisk well done at Ellemann-Jensen turde satse butikken. For hans partners-in-crime, Socialdemokratiet og Moderaterne havde og har begge den klare fordel, at de gik til valg på netop en regering hen over midten.

Læs også

Det var jo nærmest Moderaternes raison d’etre, og selv om nogle af lidt uforståelige grunde ikke helt troede på, hvad Mette Frederiksen sagde, hun ønskede, har hun fået præcis, hvad hun gik til valg på.

Socialdemokratiet kan få et hyr med regeringens politiske indhold, men ikke at SMV-regeringen er etableret. Målingerne lige nu viser så også tydeligt, at Socialdemokratiet har fået et hyr med indholdet.

Venstre skal nok regne med bøvl med begge dele en rum tid endnu.

Det ér bare bøvlet at sige ét og gøre noget helt andet. Det giver mening på Borgen, når man taler om mandaternes logik, valgets tale og hvad der er det muliges kunst.

Man kan bare have en tilbøjelighed i det christiansborgske 24-7 magtspil til at køre lidt let henover den helt almindelige, menneskelige indvending, som vi, helt fra vi er børn, har benyttet, når noget går en anden vej, end det vi hidtil havde opfattet; ”Jamen, du sagde jo…”. 

At traditioner, vaner og følelser trumfer et, ”måske øger det arbejdsudbuddet”, kunne jeg godt have fortalt regeringen.

Søren Søndergaard
Fhv. pressechef, Dansk Folkeparti

Politikerne skal også huske, at der sjældent kun er én rigtig udlægning af for eksempel ”valgets tale”.

Kombineres en udlægning af novembervalgets tale som et valg, der satte flueben ved et vælgerønske om en midterregering kombineret med afskaffelsen af Store Bededag, er der næppe den store forbindelse.

Slet ikke eftersom afskaffelsen af nogen som helst helligdage på ingen måde var på tapetet i valgkampen.

Det er faktisk intet under, at nærmest en halv million har skrevet under på fagbevægelsens ”Bevar Store Bededag”.

Når man betænker den ubestridelige samlede politiske og kommunikative dygtighed i regeringstoppen, undrer det tværtimod og er et studie værd, hvor elendigt det er grebet an nærmest fra første dag.

Stædigheden, hvormed SVM-regeringen fastholder, at bededagen afskaffes fra og med næste år, er også mageløs. Afskaffet bliver den, no matter what, fastholder regeringen.

Så kan de konfirmander og deres familier, der havde planlagt den store ind-i-de-voksnes-rækker-fejring den dag, lære det! Det samme kan 337 års danske bededagstradition.

Man skal vist færdes på Borgen for helt at forstå, hvorfor regeringspartierne har så svært ved at acceptere, at otte partier, ni på en god dag, udenom regeringen ikke bare leger med.

At traditioner, vaner og følelser trumfer et, ”måske øger det arbejdsudbuddet”, kunne jeg godt have fortalt regeringen. Man har dog en mistanke om, at det ved de faktisk godt.

Borgen-logikken her er bare, at er man imod at droppe bededagen, er man uansvarlig. For der er mange udfordringer, det må folk da kunne begribe. Og krig i Europa. Irma lukker også, så der er jo nok at være trist over, må man forstå.

Politikere, både i en flertalsregering og udenfor, bør bestræbe sig på både at lytte og forstå. Og på den baggrund forklare.

Alle, der er uenige i ens synspunkter, er jo ikke idioter. Og den der med ”jamen, vi har jo et flertal” er nok sandt lige nu, men bare ikke gangbar valuta ude i virkeligheden. Det er samme argumentationssvaghed som barndommens gades: ”Min far er stærkere end din far. Øv-bøv!”.

”Nødvendighedens” logik eller nødvendighedens politik om man vil, selvom det nok i Socialdemokratiet i dag vækker minder, man helst vil leve uden, ér faktisk ikke svær at begribe for borgerne udenfor Borgen.

Vælgerne er tænkende mennesker. De véd godt, at folk flest ikke både kan betale en galopperende dyr varmeregning, stjernedyr mælk, toiletpapir, der er steget med 40 procent, købe et nyt hus og holde to ugers ferie i Thailand.

Men jeg kunne ønske mig, at de gode politikere afmonterede skyklapperne.

Søren Søndergaard
Fhv. pressechef, Dansk Folkeparti

Vælgerne kan faktisk godt fatte, at krigsstøtten til Ukraine koster kassen, og at når alt stiger, så kræver det også flere penge at holde Danmark med alle vores goder kørende.

Ingen, som i ikke nogen, bryder sig bare om at blive talt ned til.

Jeg holder faktisk uendelig meget af vores politikere. Den nye regering er dygtigt sammensat, kvalificeret og dygtigt ledet.

Da jeg arbejdede for Dansk Folkeparti på Borgen, talte jeg i flere år om Mette Frederiksens indlysende politiske dygtighed og mulighederne med Socialdemokratiet og blev ihærdigt i lige så mange år belært af Venstre om, hvor grundlæggende forkert dén analyse var!

Sådan er der så meget.

Men jeg kunne ønske mig, at de gode politikere afmonterede skyklapperne, hævede foden fra speederen og afskaffede Borgens særlige logik.

Så kan vi andre også være med. Og færre ville lide af politikerlede.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Søndergaard

Fhv. pressechef, Dansk Folkeparti
journalist (DJH 1987)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

0:000:00