Tre partier rammer historisk lavpunkt

STATUS: Konservative får det dårligste valg nogensinde, men også SF og Radikale får historiske vælgerlussinger. Til gengæld oplever EL og DF rekordhøje tilslutninger.

SF er efter en tumultarisk valgperiode mere end halveret siden 2011-valget.
SF er efter en tumultarisk valgperiode mere end halveret siden 2011-valget.Foto: Simon Skipper/Scanpix
Kim RosenkildeSine Riis Lund

Tre af valgets helt store tabere må grave dybt i historiebøgerne for at finde tilsvarende dårlige valgresultater.

SF skal tilbage til 1977 for at finde en lavere opbakning fra danskerne. Her fik partiet blot 3,9 procent af stemmerne mod 4,2 procent i år. Dengang som nu giver det syv SF'ere adgang til Folketinget.

Ordsproget "højt at flyve, dybt at falde" synes at beskrive SF's situation ganske godt. Så sent som i 2007 fik partiet med Villy Søvndal i spidsen et af de bedste valgresultater nogensinde med 13 procent af stemmerne. Nu er partiet decimeret til en tredjedel.

SF’s formand Pia Olsen Dyhr mener dog, at partiet har fået et resultat, som SF “kan bygge videre på”.

Konservative slår bunden ud
Hos Konservative må man erkende et historisk nederlag med 3,4 procent af stemmerne mod en vælgerandel på fem procent i 2011. Efter seneste vælgerlussing har et erklæret mål ellers været at forbedre valgresultatet.

Formand Søren Pape Poulsen lagde heller ikke skjul på skuffelsen.

“Vi har fået et hak i tuden. Man skal vel være en Komiske Ali for at sige, at det, vi håbede på, var at tabe to mandater. Men nu må vi se hinanden i øjnene i folketingsgruppen, og så kommer vi videre," lød det fra Pape på valgnatten.

Partiet har før formået at rejse sig. I 1975 fik Konservative blot 5,5 procent af stemmerne. Knap ti år senere blev det til en vælgerandel på 23 procent under storhedstiden med Poul Schlüter.

Radikale har prøvet det før
Selv om Radikale Venstre har indkasseret en gedigen vælgerlussing med Morten Østergaard i front, så er det ikke en helt ukendt situation for partiet. Faktisk fik partiet både i 1977, 1990 og 1998 under fire procent af stemmerne mod 4,6 procent ved torsdagens valg.

Morten Østergaard henviste netop til disse erfaringer, da han holdt tale for sine partifæller.

“Radikale Venstre har prøvet det her før. Og er der noget, vi bliver stærke af, så er det, når vi skal kæmpe ekstra for at få vores ting igennem,” sagde han.

Mens Konservative, SF og Radikale Venstre nu får brug for at sunde sig ovenpå store vælgerlussinger, så kan Enhedslisten og Dansk Folkeparti juble over historisk gode valgresultater.

 

Kristian på toppen
DF’s formand Kristian Thulesen Dahl kan glæde sig over, at partiet næsten er blevet tredoblet, siden partiet første gang kom ind i 1998. Omkring 740.000 danskere satte i går deres kryds ud for Dansk Folkeparti, svarende til 21 procent af vælgerne. I 1998 gjaldt det syv procent.

Med 7,8 procent af stemmerne kan også Enhedslisten glæde sig over at have slået den hidtidige rekord fra seneste valg. Den laveste tilslutning fik partiet i 1990, da partiet første gang stillede op til Folketinget.  

Det samme gjorde Folketingets indtil i går nyeste parti Liberal Alliance, som er gået støt frem, siden partiet for første gang var at finde på stemmesedlerne i 2007.

Dengang blev spærregrænsen kun lige passeret med 2,8 procent af stemmerne. I dag har Anders Samuelsen og kompagni en opbakning på 7,5 procent af vælgerne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00