Uddannelse før familie

INTERVIEW: Forældrenes progressive indstilling var afgørende for, at Yildiz Akdogan fra Demokratiske Muslimer fik en akademisk uddannelse og blev politisk aktiv.
Yildiz Akdogan (S) har haft fuld opbakning fra sine forældre til at prioritere uddannelse og politiske aktiviteter frem for mand og børn.
Yildiz Akdogan (S) har haft fuld opbakning fra sine forældre til at prioritere uddannelse og politiske aktiviteter frem for mand og børn.
Erik Holstein

Når jeg alligevel blev sat i bås som muslim, var det i det mindste vigtigt at få en mærkat på, hvor der også stod "demokrat".

Yildiz Akdogan
Talskvinde for Demokratiske Muslimer, folketingskandidat for Socialdemokraterne
 "Han var egentlig meget venlig, men det var en lidt underlig fornemmelse at interviewe ham - vi har vidt forskellige syn på tingene, såsom det at være "dansk"."

Yildiz Akdogan kommer lige fra et interview med DF's Søren Krarup, da Altinget.dk møder hende.  Krarup-interviewet skal bruges til den dansk-tyrkiske avis Haber, som Yildiz arbejder frivilligt for.

Deltidsarbejdet som journalist er ikke det eneste, der adskiller Yildiz Akdogan fra det traditionelle billede af en muslimsk kvinde: I efteråret afsluttede Yildiz sin uddannelse til cand. scient. pol., og selvom hun er 33 år, har hun indtil videre ikke giftet sig, men valgt at bo alene i lejlighed på Nørrebro. Yildiz var fra starten med i Demokratiske Muslimer, og hun er samtidig folketingskandidat for Socialdemokraterne med gode chancer for at komme ind.

Men hvad er egentlig grunden til, at Yildiz fremstår som en rollemodel for vellykket integration, mens mange andre kvinder med samme kurdisk-tyrkiske baggrund er kommet ind i et arrangeret ægteskab - og aldrig har fået sig en uddannelse?

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00