Hold dig til samme budskab igen og igen

BOGUDDRAG: Efter aftale med forlaget Peoples Press bringer Altinget.dk et uddrag af Bent Winthers nye bog "Succes på Borgen", der udkommer 5. november. Kapitlet beskriver blandt andet politikernes reaktioner, når journalisterne bliver ved at gentage det samme spørgsmål.
I Bent Winthers nye bog "Succes på Borgen" giver flere politikere udtryk for manglende tillid til journalisterne. En af de mest kritiske er Socialdemokraternes gruppeformand Henrik Sass Larsen.
I Bent Winthers nye bog "Succes på Borgen" giver flere politikere udtryk for manglende tillid til journalisterne. En af de mest kritiske er Socialdemokraternes gruppeformand Henrik Sass Larsen.Foto: Rasmus Nielsen/Altinget.dk

Af Bent Winther 

Sjette råd
Hold dig til det samme budskab igen og igen og tag magten over journalistikken. Politikere er hunderædde for at sige noget forkert.

Derfor gentager de de samme, indstuderede punchlines i en kedsommelig uendelighed. En forkert bemærkning kan være katastrofal, så den nye politiker bør lære sig en papegøjeteknik og holde sig strengt til manuskriptet.

"Der kommer en rigtig god løsning i morgen," sagde statsminister Helle Thorning-Schmidt 20 gange på et pressemøde i februar 2012. Det enslydende svar kom som reaktion på en haglbyge af spørgsmål om den betalingsring, der havde kastet regeringen ud i en større intern magtkamp.

Den gode løsning viste sig at være, at regeringen havde besluttet at droppe ringen helt, og i stedet lette taksterne i den kollektive trafik en smule.

Der kan være mange grunde til, at statsministeren ikke på det givne tidspunkt kunne svare på spørgsmålene, men pressemødet blev symptomatisk på den papegøjeretorik, som prægede især den socialdemokratiske valgkamp og tiden efter.

Et kommunikativt trick, som Socialdemokraterne i dansk sammenhæng havde arvet fra Anders Fogh Rasmussen sammen med den kontraktpolitik, som Socialdemokraterne og SF forsøgte at videreføre før valget i 2011.

En af de vigtigste læresætninger i den store lærebog for spindoktorer hedder nemlig: Stay on message. Bliv ved med at sige det samme.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00