Ugen i dansk politik: Regeringen præsenterer nye coronatiltag

DET SKER: Der er nye coronarestriktioner på vej, som vil give delvis nedlukning i bestemte egne af landet. Justitsminister Nick Hækkerup (S) skal igen i samråd om Rigspolitiets rolle i minksagen, men i denne uge skal han også svare på spørgsmål om sin egen. Få overblik over den kommende uge i dansk politik her.

Foto: Claus Bjørn Larsen/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Mandag
Ugen indledes med et pressemøde mandag formiddag, hvor regeringen vil præsentere en ny række coronatiltag. Det har statsminister Mette Frederiksen (S) varslet på Facebook søndag aften. 

Tiltagene vil omfatte en "geografisk, målrettet og delvis nedlukning" og "vil gælde i de dele af landet, hvor smitten er mest udbredt". Det drejer sig ifølge statsministeren om København, Aarhus, Odense og en række kommuner i Hovedstaden og på Sjælland.

Foruden pressemødet om nye restriktioner indleder sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) sin uge med et samråd. Her skal han svare på, hvorfor han og statsministeren på pressemødet om minkafliving gav udtryk for, at Nordjylland kunne blive et nyt Wuhan.

Tirsdag
Mink kan meget vel være på dagsordenen igen, når statsminister Mette Frederiksen skal i en udvidet spørgetime i Folketingssalen.

Tre ministre skal en tur i samråd. Det drejer sig om erhvervsminister Simon Kollerup (S), som skal svare på spørgsmål om sagen om Danske Bank Homes instruks, forsvarsminister Trine Bramsen (S), som skal i samråd om hærens ageren under minksagen, og Magnus Heunicke (S), som skal redegøre for konsekvenserne af coronapandemien for borgere med demens.

I Retten på Frederiksberg er det den tidligere skatteminister Karsten Lauritzens (V) tur til at svare på spørgsmål. Det er et led i Undersøgelseskommissionen af Skats undersøgelse af en række forhold i den daværende styrelse i Skat.

Onsdag
Der er møde i Folketingssalen med ministrenes spørgetid.

Fire ministre skal i samråd, hvoraf en del opmærksomhed formentlig vil være rettet mod justitsminister Nick Hækkerup (S). Han skal nemlig i to samråd om minksagen. Det første er en fortsættelse af et samråd fra sidste uge.

Retsudvalget har nemlig bedt justitsministeren om at vende tilbage for at svare på flere spørgsmål om Rigspolitiets såkaldte actioncard, som blev brugt som rettesnor for opkaldene til minkavlerne. Efterfølgende er det ikke længere politiets rolle, der er i fokus. Det er derimod Nick Hækkerups egen rolle, og han skal blandt andet svare på, hvad han foretog sig, da han blev bekendt med, at der ikke var lovhjemmel til at kræve alle mink aflivet.

Trine Bramsen skal også i et samråd om Forsvarets rolle i minksagen. Hun skal svare på, hvornår og hvordan Forsvaret blev benyttet i forbindelse med aflivning af minkbesætning.

Derudover skal Joy Mogensen i et samråd om bevillingen til Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum, og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) skal i et samråd om Rockwoolfondens analyse om aktivering og virksomhedspraktik.

Torsdag
Der er møde i Folketingssalen, hvor folketingsmedlemmerne blandt andet skal behandle og stemme om regeringens lovforslag om aflivning og midlertidigt forbud mod hold af mink.

Regeringens udspil til en grøn skattereform er i fokus, når Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget inviterer til en åben høring på Christiansborg.

Derudover byder dagen på en række samråd.

  • Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) skal i samråd om konsekvenserne af midlertidigt stop for fusioner mellem uddannelsesinstitutioner.
  • Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S), justitsminister Nick Hækkerup og udenrigsminister Jeppe Kofod (S) skal i samråd om, hvad ministrene vil gøre for at sanktionere de imamer og moskeer, der udøver social kontrol og sharialov i Danmark.
  • Skatteminister Morten Bødskov skal i samråd om lovforslaget om genindførelse af emballageafgift på pvc-folier, forhøjelse af afgiftssatsen for væddemål og onlinekasino samt afskaffelse af skattefordel ved forældrekøb i virksomheds- og kapitalafkastordningerne.
  • Udenrigsminister Jeppe Kofod og forsvarsminister Trine Bramsen skal i samråd om sikkerhedssituationen i Nordatlanten, om opstilling af en radar på Færøerne og om en frihandelsaftale for Færøerne.
  • Kirkeminister Joy Mogensen og sundhedsminister Magnus Heunicke skal i samråd om, hvordan der fortsat kan afholdes jul i de danske kirker til trods for de nuværende coronarestriktioner.

Statsminister Mette Frederiksen deltager i EU-topmøde med sine europæiske kollegaer, hvor koordinering af corona, klimaændringer og handel er på dagsordenen. Mødet starter torsdag og slutter fredag.

Fredag
Ugen afrundes med endnu et møde i Folketingssalen, hvor folketingsmedlemmerne blandt andet skal behandle et beslutningsforslag fra Nye Borgerlige om, at der skal afholdes en folkeafstemning om, hvorvidt Danmark skal tilslutte sig EU’s genopretningsfond.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye skal i et samråd om forbud mod donationer.

Lørdag
Tidligere trafikminister og konservative folketingsmedlem Kaj Ikast bliver i dag begravet.

Læs også: Nekrolog: Danmarks trafikpolitiker par excellence var ikke så optaget af ideologi 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00