Ugen i dansk politik: Mette Frederiksens nye departementschef lægger hårdt ud

DET SKER: Statsministeriets nye departementschef, Barbara Bertelsen, starter i sit nye job. Magnus Heunicke (S) skal i samråd tre gange. Og så skal Østre Landsret afgøre to omdiskuterede ankesager. Altinget giver dig overblikket over ugen i dansk politik.  

Godmorgen, og velkommen til endnu en uge i dansk politik, der blandt andet byder på et regeringsseminar, en række samråd og to prekære retssager i Østre Landsret.

Som altid har Altinget samlet ugens vigtigste begivenheder.

Mandag
Torsdag kom det frem, at nuværende departemenschef i Justitsministeriet, Barbara Bertelsen, er ny departementschef i Statsministeriet. Barbara Bertelsen er 46 år, og hun er den første kvindelige departementschef i Statsministeriet nogensinde.

Den nye topembedsmand har første arbejdsdag mandag, og hun starter lige på og hårdt med et regeringsseminar på Marienborg. Her skal ministrene diskutere regeringens fremtidige prioriteringer og strategier.

Det ventes, at Mette Frederiksen vil bruge seminaret til at fremlægge regeringens første planer for, hvordan man kan forbedre børnenes ”retssikkerhed i anbringelsessystemet”. Det var en dagsorden, hun for alvor åbnede i sin nytårstale. Her fortalte hun, at regeringen vil arbejde for, at flere udsatte børn bliver adopteret og anbragt.

Der er pressemøde på Marienborg klokken 15.30.

På Christiansborg er der konference om demokrati og menneskerettigheder for personer med etnisk minoritetsbaggrund i Danmark. Der vil blandt andet være oplæg fra advokat Niels-Erik Hansen, professor emerita Eva Smith og den afviste statsløse FN-flygtning Hawar Azizi. Konferencen går i gang klokken 10.

På mandag er der flyttedag i EU-systemet. Samtlige af Europa-Parlamentets folkevalgte og deres ansatte drager nemlig til Strasbourg for at holde plenarsamling. Undervejs skal parlamentarikerne blandt andet diskutere problemerne med retssikkerhed i Polen og Ungarn og løngabet mellem mænd og kvinder. Desuden vil det kroatiske EU-formandskab fremlægge deres prioriteter for det næste halvår.

Mandag aften afholder Alternativet et ekstraordinært landsmøde i Odense. Her skal partiet efter planen vedtage en ændring i vedtægterne, der skal sikre, at kandidater uden for folketingsgruppen kan stille op til det nært forestående formandsvalg. Blandt de nuværende kandidater finder man blandt andet Rasmus Nordqvist, Josefine Fock og Theresa Scavenius.

Tirsdag
Sammen med 2030-netværket, Forbrugerrådet Tænk og Dansk Initiativ for Etisk Handel holder Folketingets Erhvervsudvalg en åben høring om ansvarligt forbrug i Danmark. Der vil blandt andet være “debat mellem oplægsholdere og politikere på tværs af partier”. Det foregår i Landstingssalen på Christiansborg.

Senere på dagen skal sundhedsminister Magnus Heunicke i samråd om behandling af patienter med det såkaldte ME-træthedssyndrom.

Klokken 19 er der nytårskur i Det Udenrigspolitiske Selskab. Her vil der blandt andet være oplæg fra den afgående formand Lykke Friis og hendes efterfølger Ulrik Federspiel. Det foregår i Politikens Hus på Rådhuspladsen.

Onsdag 
Miljøminister Lea Wermelin (S) skal i samråd om generationsforureninger på finansloven. Ministeren skal redegøre for, “hvad der ligger til grund for den manglende prioritering af generationsforureninger i regeringens finanslov, samt hvordan det stemmer overens med de løfter, som Socialdemokratiet gav inden valget”. Samrådet går i gang klokken 13.

En time senere skal Lea Wermelins kollega Magnus Heunicke i ugens andet samråd. Sundhedsministeren skal svare på spørgsmål om autorisation af læger fra 3. lande.

Torsdag 
Dagen starter med to prekære retssager i Østre Landsret. Først skal retten vurdere, om Politikens chefredaktør, Christian Jensen, skal have skærpet sin straf, efter Politiken offentliggjorde en bog om og med tidligere PET-chef Jakob Scharf, selv om der var nedlagt fogedforbud. Sidste år blev chefredaktøren idømt en bøde på 50.000 kroner. JP/ Politikens Hus fik en bøde på 100.000 kroner. PET vil have Christian Jensen i fængsel.

I et andet retslokale i Østre Landsret åbner en anden omdiskuteret ankesag. Denne gang gælder det sagen om en påstået voldtægt og blufærdighedskrænkelse, der foregik i en seng hjemme hos Enhedslistens borgmester i København, Ninna Hedeager Olsen. I byretten blev den tiltalte, et tidligere førende medlem af partiets Københavns-afdeling, kendt skyldig og idømt fængsel i et år.

På Christiansborg byder torsdagen på en perlerække af samråd.

Klokken 10.15 skal justitsminister Nick Hækkerup i samråd om sin rolle i teledatasagen.

Klokken 13.30 skal erhvervsminister Simon Kollerup i samråd om speciallægeerklæringer.

Og klokken 16 skal sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i ugens tredje og sidste samråd. Denne gang om mangelfulde brystkræftundersøgelser.

Fredag 
Ugens sidste hverdag byder på et møde i Folketingets Europaudvalg. På dagsordenen er blandt andet de kommende rådsmøder for udenrigsanliggender, økonomi og finans.

Samtidig med udvalgsmødet skal statsminister Mette Frederiksen (S) en tur i Folketingssalen, inden hun kan gå på weekend. Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard har indkaldt til forespørgselsdebat “om regeringens værdipolitik med fokus på de udfordringer, der følger af indvandringen”. 

Forrige artikel Ugens målinger: Danskerne rejser udenlands 3,59 gange om året Ugens målinger: Danskerne rejser udenlands 3,59 gange om året Næste artikel "Jeg var ved at gå op i limningen": Akdogan, Khader og Pind om at falde i unåde i deres parti
Arnes pension er i DF's hænder

Arnes pension er i DF's hænder

ANALYSE: Den konservative villighed til at indgå i et forlig om tidligere pension til nedslidte er blevet overfortolket, men DF-formanden er begyndt at udtale sig mere pragmatisk. Venstres angrebsvinkel mod pensionsplanerne ligner en strategisk fejl.