Debat

Ugens målinger: Konservative overhaler Venstre

MENINGSMÅLINGER: Altinget bringer de målinger, der har været bragt i den forgangne uge. Denne gang kigger vi nærmere på Venstres krise og kommunalvalget set fra Horsens.

Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Velkommen til endnu en gennemgang af de mest opsigtsvækkende meningsmålinger.

Venstre i krise 
Vi starter med en måling, der også var anledning til en af ugens største politiske historier.

En ny Megafon-måling viser nu, at Konservative er større end Venstre.

I målingen, der er udarbejdet for TV2 og Politiken, står Konservative til at blive landets næststørste parti kun overgået af Socialdemokratiet. Dermed har partiet overhalet Venstre, som med sine 11,3 procent har den laveste opbakning, siden analyseinstituttet begyndte at måle det.

Konservative står til 13,3 procent af stemmerne.

Målingen kommer, efter en perlerække af dårlige sager for Jakob Ellemann-Jensen og Venstre, der søndag valgte Stephanie Lose som ny næstformand efter den detroniserede Inger Støjberg.

Til TV2 siger Venstres politiske ordfører Sophie Løhde, at det desværre er “forventeligt, at vi tager et dyk i målingerne."

“Det har handlet alt for meget om personer frem for vores politik. Vælgerne har en klar forventning om, at vi politikere bruger tiden på at udvikle løsninger for dem og resten af Danmark, og det er også det, som vi i Venstre allerhelst vil."

Løkke-partiet? 
Vi fortsætter med en anden måling, der – trods sin markante usikkerhed – heller ikke kan betegnes som værende godt nyt, hvis man ønsker Venstre det godt.

Målingen, som YouGov har foretaget for BT viser, at 20 procent af vælgerne vil overveje at stemme på Lars Løkke Rasmussen og/eller hans nye parti, hvis hans nystiftede politiske netværk udvikler sig til et egentligt parti. Fire procent angiver, at de i så fald helt sikkert vil stemme på ham.

“Det må give anledning til optimisme hos Løkke, at han kan mønstre den opbakning i en tid, hvor han ikke kan komme ud på ladvognen og tale med vælgerne. Det her må give ham blod på tanden,” siger BT’s politiske redaktør Henrik Qvortrup.

Den tidligere Venstre-formand og statsminister Lars Løkke Rasmussen forlod Venstre 1. januar.

Hans kommentar til målingen er ganske kortfattet.

“Interessant,” skriver han i en sms til BT.

Rød fremgang i Horsens 
Ligesom i sidste uge slutter vi med en måling, der peger frem mod kommunalvalget, der bliver afholdt 16. november i år.

Denne gang skal vi til Danmarks ottende største by, Horsens.

En ny meningsmåling, foretaget for Horsens Folkeblad af Jysk Analyse, viser mindre end et år før kommunalvalget et fortsat markant rødt ­flertal i Horsens Byråd, der i dag bliver ledt af borgmester Peter Sørensen.

Socialdemokratiet går et procentpoint frem til 44,2 procent, mens SF og Enhedslisten fastholder deres ene mandat. Tilsammen får partierne 15 ud af 27 mandater i målingen.

Meningsmålingen er foretaget i dagene 5. til 11. januar 2021 som telefoninterviews med 1050 tilfældigt udvalgte stemmeberettigede borgere i Horsens Kommune.

Du kan selv gå på opdagelse i tallene her

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00