Ugens målinger: Smuglyttende smartphones og negative renter

MÅLINGER: Altinget samler op på de målinger, der har været bragt i den forgangne uge. Denne gang om forbud mod negative indlånsrenter og en sejlivet teori om overvågning på Facebook og Google.

Jyske Bank var den første bank i Danmark, der indførte negative indlånsrenter, som en stor del af befolkningen ønsker at forbyde.
Jyske Bank var den første bank i Danmark, der indførte negative indlånsrenter, som en stor del af befolkningen ønsker at forbyde.Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Marie Schønning Jensen

Forbud mod negative renter
Over halvdelen af befolkningen ønsker at forbyde negative renter på indlån i banker. Det skriver FinansWatch og henviser til en meningsmåling fra Wilke.

Nærmere bestemt mener 63 procent af de adspurgte i undersøgelsen, at negative indlånsrenter bør forbydes. Omkring hver femte er imod et forbud.

I 2019 indførte adskillige danske banker negative renter på indlån, der overstiger en vis grænse. I Jyske Bank skal man for eksempel betale renter til banken, hvis man har mere end 750.000 kroner stående på kontoen. I Merkur Andelskasse skal kunder betale negative renter, så snart de har over 250.000 kroner stående i banken. I begge banker lyder renten på minus 0,75 procent.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00