Debat

Ugens målinger: Socialdemokratiet går frem trods minkskandale

MÅLINGER: Altinget bringer de målinger, der har været bragt i den forgangne uge. Denne gang skal vi omkring en ny politisk meningsmåling og danskernes holdning til en ny coronavaccine. 

Statsminister Mette Frederiksen og Socialdemokratiet går frem i en ny meningsmåling.
Statsminister Mette Frederiksen og Socialdemokratiet går frem i en ny meningsmåling.Foto: Mads Nissen Ritzau/Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Julen er over os, og det kommer også til at påvirke denne uges gennemgang af dansk politiks vigtigste meningsmålinger.

Men vi starter med vælgernes reaktion på de sidste ugers massive minkdiskussioner.

Rød føring
Regeringens potentielle grundlovsbrud i sagen om aflivningen af alle danske mink har ikke skræmt vælgerne væk fra Socialdemokratiet.

Det viser en meningsmåling, som Megafon har lavet for TV 2.

Faktisk går partiet frem til 30 procent af stemmerne. I den seneste Megafon-måling stod Socialdemokratiet til 27,9 procent af stemmerne.

TV 2’s politiske analytiker, Hans Redder, mener, at målingen er interessant, fordi regeringen netop har været gennem sin hårdeste måned i hele valgperioden. Fødevareminister Mogens Jensen er faldet, og for tiden forhandler Folketingets partier om, hvordan minkskandalen skal undersøges.

“Mon ikke der sidder en del i den socialdemokratiske top og drager et forsigtigt lettelsens suk over, at reaktionen fra vælgerne tilsyneladende ikke er hårdere,” skriver Hans Redder i en analyse på TV 2's hjemmeside.

Målingen viser også, at rød blok fører med 53,3 procent mod blå bloks 46,7 procent af stemmerne.

Det er især Venstre, der går tilbage i målingen. Partiet står til 16,4 procent. Det er en tilbagegang på syv procent i forhold til valgresultatet i fjor.

Undersøgelsen er gennemført fra 30. november til 3. december. 1034 respondenter har medvirket.

Tvangsvacciner?
Otte ud af ti danskere er klar til at lade sig vaccinere, når en coronavaccine rammer det danske marked i løbet af næste år.

Det viser en undersøgelse, som Megafon har lavet for Politiken og TV 2.

80 procent af undersøgelsens 1095 respondenter svarer, at de er enige eller overvejende enige i, at de er klar til at modtage en vaccine, når der kommer.

Ti procent af de adspurgte er uenige eller overvejende uenige, mens resten svarer 'ved ikke'.

Til TV 2 fortæller Jan Pravsgaard Christensen, der er professor på Institut for Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet, at mellem 60 og 70 procent af befolkningen skal danne antistoffer, hvis vi skal opnå flokimmunitet.

“Så hvis de her tal holder, er vi jo ved at være i mål,” siger han.

Målingen viser også, at 65 procent er modstandere af at gøre vaccinen obligatorisk. 19 procent vil gøre vaccinen obligatorisk for alle. Ti procent mener, at den bør være obligatorisk for særligt udsatte grupper.

Flertal vil fejre normal jul
Vi slutter med en måling, der viser, at et flertal af danskerne er klar til at gå imod regeringens coronaanbefalinger, når det kommer til årets julefejringer.

4. december sagde statsminister Mette Frederiksen, at vi allerede nu skal indstille os på, at vi ikke kommer til at holde en jul, som vi plejer.

“Vi skal se færre mennesker, vi kan ikke danse rundt om juletræet, som vi plejer, og vi skal ikke mindst passe på vores ældre og sårbare,” sagde Mette Frederiksen ifølge TV 2 fredag.

I målingen, som Megafon har lavet for TV 2 og Politiken, svarer halvdelen, at pandemien ikke vil påvirke den måde, de fejrer jul på.

Til gengæld forventer tre fjerdedele af danskerne ifølge målingen, at julen 2020 bliver mindst lige så hyggelig som foregående år. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Mogens Jensen

MF (S), næstformand for Socialdemokratiet, fhv. minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde
Fagbevægelsens lederuddannelse (LO-Skolen 1999)

0:000:00