Enhedslisten Landsmøde
Johanne Schmidt-Nielsen (EL) skal have fisket flere penge op af Bjarne Corydons (S) lommer, hvis et finanslovsforlig skal have en chance i Enhedslistens hovedbestyrelse. (Foto: Signe Mie Jensen/Altinget.dk)

Under en milliard til Enhedslisten

26. august 2012 kl. 19:36
FINANSLOV: Det er ikke sat nok penge af i finanslovsforslaget til at imødekomme Enhedslistens krav. Men spidser forhandlingerne til, kan der frigøres yderligere midler.
| Flere

I det finanslovsforslag, der offentliggøres mandag, er der gemt en forhandlingsreserve på 500 millioner til at finansiere krav fra Enhedslisten. Men det er langt fra tilstrækkeligt til at indfri de krav, regeringens parlamentariske grundlag møder op med.

Ifølge Altingets oplysninger kan de 500 millioner fra forhandlingspuljen suppleres med yderligere omkring 400 millioner fra en såkaldt regeringspulje. Penge, der i princippet skal bruges til initiativer, regeringen selv ønsker, f.eks. til udsatte grupper. Men det er ubundne penge, der kan flyttes rundt på og dermed indgå i forhandlingerne.

Omkring 900 millioner er umiddelbart et astronomisk beløb, men sammenlignet med det samlede statsbudget på omkring 700 milliarder er det relativt beskedent, hvad der er sat af til at formilde regeringens støtteparti. Fra Enhedslisten er meldingen, at det skal langt større midler på banen for at få et forlig hjem.

Politiske manøvrer
I hvilket omfang, finansminister Bjarne Corydon (S) kastes flere guldstykker ind i forhandlingerne, er uafklaret. Der ligger ikke nogen fast drejebog for dette års finanslovsforhandlinger. Men regeringskilder bekræfter, at de i alt 900 millioner ikke er en absolut grænse. Realpolitisk vil der kunne frigøres yderligere midler - og laves visse manøvrer - hvis alternativet er et folketingsvalg.

Finanslovsforslaget ventes at give flere penge til uddannelse, forskning og til en særlig indsats over for unge. Forslaget forventes at operere med et underskud på omkring 35 milliarder.

MODTAG ET DAGLIGT NYHEDSBREV FRA ALTINGET.DK