Unge kvinder sikrede Konservative fremgang - og tre andre interessante vælgertendenser fra valget

VÆLGERPROFIL: Konservative tiltrak nye unge kvinder, mens Enhedslisten vinkede farvel til de kortuddannede. Her er de mest markante ændringer i partiernes vælgerprofiler ved folketingsvalget.

De unge kvinder var ved folketingsvalget vilde med partiformand Søren Pape Poulsen og hans konservative kollegaer. 
De unge kvinder var ved folketingsvalget vilde med partiformand Søren Pape Poulsen og hans konservative kollegaer. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Det var i høj grad kvinder og i særdeleshed helt unge kvinder, som sikrede Konservative det gode folketingsvalg, der førte til en fordobling af partiets mandater på Christiansborg.

Det viser en ny analyse af partiernes vælgerprofiler foretaget af valgforsker og professor ved Københavns Universitet, Kasper Møller Hansen.

Ifølge undersøgelsen stemte over dobbelt så mange kvinder og omkring fem gange så mange unge mellem 18 og 24 på partiet i 2019 i forhold til ved folketingsvalget 2015.  

Dokumentation

Om undersøgelsen

Data fra 2019 baserer sig på interviews foretaget af Kantar Gallup (5.676 interviews) i perioden 6/6-19 til 11/8-19. Ved ikke, blanke, uden for partierne med videre er fraregnet.

Data fra 2015 baserer sig på interviews foretaget af Kantar Gallup (11.377 interviews) i perioden 19/6-15 til 30/9-15. Ved ikke, blanke, uden for partierne mv. er fraregnet.

Undersøgelsen kan citeres som ”Professor Kasper Møller Hansen for Altinget.dk”. 


Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00