Debat

Venstre efter kritik: Poul Madsen er blind for massive blå resultater

Poul Madsens argumenter er mangelfulde, når han påstår, at Venstre forvalter Mette Frederiksen og Lars Løkkes politik. Man fristes næsten til at tro, at han bevidst overser Venstres aftryk i regeringsgrundlaget, skriver Morten Dahlin (V).

Der er ting i regeringsgrundlaget, som har Moderaternes eller Socialdemokratiets aftryk. Til gengæld skal man ikke lede længe efter de steder, hvor Venstres aftryk skinner tydeligt igennem, skriver Morten Dahlin (V).
Der er ting i regeringsgrundlaget, som har Moderaternes eller Socialdemokratiets aftryk. Til gengæld skal man ikke lede længe efter de steder, hvor Venstres aftryk skinner tydeligt igennem, skriver Morten Dahlin (V).Foto: Rune Øe/Ritzau Scanpix og Arthur Cammelbeeck/Altinget
Morten Dahlin
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Først og fremmest velkommen til Altingets nye kommentarskribent Poul Madsen, som jeg anser for at være en dygtig samfundsrevser. Madsens første indlæg var da også ganske revsende, men desværre ikke særlig velunderbygget.

Måske Poul Madsen lige skal have genren under huden, men det er nu engang vigtigt, at man bakker sine påstande op med argumenter.

Hovedpåstanden er her, at Venstre forvalter Mette Frederiksen og Lars Løkke Rasmussens politik. Som eneste eksempel fremhæver Madsen, at fradraget for fagforeningskontingentet forhøjes.

Mig bekendt har arbejdsudbudsreformer tidligere ikke været Mette Frederiksens kop te

Morten Dahlin (V)
Politisk ordfører

Selvom det i øvrigt blev aftalt under den tidligere regering (med de røde partier og Dansk Folkeparti, som stadig har et flertal), så må jeg indrømme, at det selvfølgelig ikke er et drømmetiltag for en Venstre-mand. Men dog overkommeligt i forhold til, hvad Venstre har fået til gengæld.

Poul Madsen overser nemlig fuldstændig, at selve regeringsgrundlaget, det knap 60-sider lange dokument, regeringen baserer sin politik på, emmer af borgerlig politik.

Jeg nævner i flæng mål for at øge beskæftigelsen, skattelettelser herunder topskattelettelser, markedsdrevet grøn omstilling, styrkelse af Forsvaret og næsten vigtigst af alt; det frie valg skal tilbage i hænderne på borgere, medarbejdere og ledere i velfærdssamfundet Danmark.

Om det er et tilfælde af ikke at kunne se skoven for bare træer, skal jeg ikke kunne sige, men det undrer mig, at et skarpt øje som Poul Madsens ikke kan se, at de ting aldrig var kommet med i en regering med et rent rødt flertal. Og at der var meget langt til et blåt alternativ efter valget.

Vi har samlet handsken op og besluttet os for at være blå stemmer, der arbejder, og det står klart i regeringsgrundlaget, hvis man gider kigge efter.

Læs også

Reformer er Venstres DNA

Med SVM-regeringen har Danmark først og fremmest fået en reformregering. En reformregering, der tør tage livtag med de store udfordringer i vores samfund og tage de svære, men rigtige beslutninger. Det er kerne Venstre-DNA at tage den slags ansvar på os og skabe løsninger for Danmark.

Et godt eksempel er manglen på hænder. SVM-regeringen har allerede skaffet mere end dobbelt så stort et arbejdsudbud, som de to foregående regeringer tilsammen. Og der er kun gået lidt mere end hundrede dage. Det er da et liberalt resultat, der er til at få øje på.

Det er mig en gåde, at Poul Madsen overser, at regeringsgrundlaget er overdynget med ambitioner om at give danskerne et frit valg

Morten Dahlin (V)
Politisk ordfører

Mig bekendt har arbejdsudbudsreformer tidligere ikke været Mette Frederiksens kop te. Så forvaltning af socialdemokratisk politik? Meget langt fra!

Så er der det med det frie valg. Igen er det mig en gåde, at Poul Madsen – bevidst? – overser, at regeringsgrundlaget er overdynget med ambitioner om og mål for at give danskerne et frit valg. Både når det drejer sig om skolevalg, velfærd, sundhed og så videre. Og lad mig da komme med et konkret eksempel:

Jeg er nemlig stolt af, at vi har fået afskaffet tvangsfordelingen af gymnasieelever, så det ikke er størrelsen på mor og fars pengepung, der skal afgøre, hvor du skal gå i gymnasiet. Venstre gav et valgløfte, at vi ville afskaffe det. Det er der nu leveret på. 

Måske er det ikke vigtigt for Poul Madsen. Men for de tusindvis af skoleelever, der nu selv må bestemme, hvor de vil starte i gymnasiet efter sommer, er det et politisk resultat, der kan mærkes.

Og jeg er ikke færdig med det frie valg.

Vi vil nemlig lave en markant frihedsreform af hele vores velfærd, hvor vi frisætter borgere, medarbejdere og institutioner.

Det skal Poul Madsen og resten af offentligheden nok komme til at høre meget mere om i løbet af regeringsperioden, men lad mig bare nævne ét konkret eksempel: Regeringen kommer til at reformere beskæftigelsesindsatsen, hvor vi blandt andet vil nedlægge jobcentrene – som Venstre sagde før valget. Det stive bureaukratiske system skal erstattes af mere frit valg til den enkelte ledige.

Det skal kunne betale sig at arbejde

Uanset hvilken Venstre-mand eller kvinde, der har udtalt sig de sidste mange år, har man kunnet være sikker på én ting. På et eller andet tidspunkt har vedkommende sagt: Det skal kunne betale sig at arbejde.

Vi vil blandt andet lette personskatterne for fem milliarder kroner og halvere topskatten for 250.000 danskere. Det er et synligt liberalt resultat, som jeg er stolt af.

Læs også

Det var aldrig sket, hvis vi havde haft en rød regering i de kommende fire år, og det var heller ikke sket, hvis vi havde haft en blå regering for flere af partierne i blå blok er imod, at man letter topskatten.

Er hvert et ord i regeringsgrundlaget så taget ud af Venstres partiprogram? Nej, selvfølgelig ikke. Der er ting i regeringsgrundlaget, som har Moderaternes eller Socialdemokratiets aftryk. Til gengæld skal man ikke lede længe efter de steder, hvor Venstres aftryk skinner tydeligt igennem. Og det er for os i Venstre det vigtigste:

At vi er med til, at rykke samfundet i den rigtige retning. At rigtige mennesker mærker en forskel, fordi vi tager et ansvar. At vi er blå stemmer, der arbejder.

Det må selv Poul Madsen kunne få øje på før eller siden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Dahlin

Minister for byer og landdistrikter, kirkeminister og minister for nordisk samarbejde (V), MF
HA (kom.) (CBS 2012)

Poul Madsen

Kommunikationsrådgiver og kommentator, podcastvært, foredragsholder og forfatter
journalist (Danmarks Journalisthøjskole i Aarhus 1988)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00