Analyse af 
Erik Holstein

Venstres gyldne chance

ANALYSE: Et sommer- eller efterårsvalg vil give Løkke et historisk stærkt mandat og kan sende S og SF i koma mange år frem. Alligevel er det langt fra sikkert, at truslen fra Venstre er nok til sikre et kompromis om dagpengene.
Meget tyder på, at  Løkke (V) havde ret, da han påstod, at  Thorning kun fik nøglerne til Statsministeriet til låns. Mange af de frafaldne S-vælgere ser ud til at have taget permanent ophold hos Venstre og Dansk Folkeparti.
Meget tyder på, at Løkke (V) havde ret, da han påstod, at Thorning kun fik nøglerne til Statsministeriet til låns. Mange af de frafaldne S-vælgere ser ud til at have taget permanent ophold hos Venstre og Dansk Folkeparti. Foto: Hasse Ferrold
Erik Holstein

For Venstre gælder det ikke bare om at vinde næste valg: Man skal helst vinde på en måde, der politisk destruerer modparten lang tid frem. Som Fogh (V) gjorde i 2001.

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget.dk

Denne gang er det dødsens alvor.
Mens regeringen sidste år fermt fik manøvreret en finanslov hjem mellem en slingrende kurs fra Venstre og Enhedslisten i bakgear, skal den ikke regne med en gentagelse af succesen. På begge sider af regeringen er man indstillet på at sætte hårdt mod hårdt.

Venstre vil kun medvirke til en finanslov, der ydmyger og splitter regeringen yderligere, og mantraet om, at "Enhedslisten aldrig vil vælte Thorning (S) og bane vejen for Lars Løkke (V)", holder ikke længere.

Sommervalg en mulighed
Valget kan komme allerede til sommer, hvis de borgerlige stiller et mistillidsvotum  i en situation, hvor EL er utilfreds med regeringens tilbud i dagpengestriden. Det er ikke den mest sandsynlige udgang, at tingene kommer ud af kontrol allerede ved Folketingets afslutningsdebat. Men ikke engang det kan udelukkes. 

Kommer regeringen over den første hurdle, venter der en finanslov, hvor finansminister Bjarne Corydon (S) ikke vil have andre partnere end Enhedslisten - med mindre regeringen accepterer en total ydmygelse.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00