Analyse af 
Erik Holstein

Vestagers gyldne time

ANALYSE: Til overraskelse for både socialdemokrater og borgerlige er Radikale reelt interesserede i at opnå et forlig om 2020-planen med regeringen. Sker det, står Thorning med en gordisk knude efter valget.
Den radikale leder Margrethe Vestager oplever i disse dage en af sine sjældne stjernestunder. Som minimum får hun profileret Radikale - og måske kan  hendes parti endda få en effektiv pant med ind i næste valgperiode.
Den radikale leder Margrethe Vestager oplever i disse dage en af sine sjældne stjernestunder. Som minimum får hun profileret Radikale - og måske kan hendes parti endda få en effektiv pant med ind i næste valgperiode.Foto: Thit Andersen/Altinget.dk
Erik Holstein

DF afviser ikke at dele den samlede aftale i to: Én aftale, der udelukkende handler om efterløn og pensionsalder, og en anden aftale, der indeholder stramninger på udlændingeområdet. Aftalerne skal være "samtidige", men ikke nødvendigvis formelt bundet sammen i ét stort forlig.

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget | Christiansborg

En samling skinforhandlinger, hvor begge parter gør gode miner til slet spil. Derefter et smukt koreograferet brud, hvor Radikale smækker med døren, og regeringen kører i mål med Dansk Folkeparti. Sådan havde de fleste på Christiansborg set udfaldet af forhandlingerne om 2020-reformen, men de sidste par uger har spillet taget en anden retning.

Ved indgangen til denne uges forhandlinger om "Reformpakken 2020" må man konstatere, at der nu mindst er en 50-50 chance for, at Radikale kommer med i et forlig om efterløn og pensionsalder sammen med regeringen, DF og kristendemokraten Per Ørum Jørgensen.

Det er en udvikling, der er kommet bag på både højre og venstre side i Folketinget, men egentlig ganske logisk ud fra de radikales egne forudsætninger.
 
Modstridende hensyn
Der var flere årsager til, at mange på forhånd havde afskrevet Radikale som deltagere i realitetsforhandlinger om 2020-reformen.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00