Analyse af 
Erik Holstein
Morten Øyen

Villys afgang udsat

ANALYSE: Det lykkedes Villy Søvndal at fremstå som SF-landsmødets samlende skikkelse, men de seneste ugers uro har fået SF-formanden til at udskyde planerne om en magtoverdragelse. Partiet har stadig ikke løst skismaet mellem regeringsdeltagelse og en klar partiprofil.
De sidste ugers kaotiske tilstande i SF har ændret i planerne omkring Villy Søvndals afgang.
De sidste ugers kaotiske tilstande i SF har ændret i planerne omkring Villy Søvndals afgang.Foto: sf.dk
Erik HolsteinMorten Øyen

"Nu kan det fandeme være nok. Vi skal gøre dødsdommen til skamme og vise sammenhold." 

Nogenlunde sådan - med let varierende tonefald - kan stemningen hos hovedparten af delegerede på SF's landsmøde i weekenden beskrives. Der blev gjort front mod de mest kompromisløse kritikere og mod "pressens gribbe", som en arrig delegeret råbte fra talerstolen. Det var en mental baggrund, der gjorde livet lettere for SF-ledelsen end forventet.

Efter de benhårde slagsudvekslinger i ugerne op til landsmødet var partiets ministre begyndt at frygte for helt ødelæggende konsekvenser, hvis bremsen ikke blev sat i. Derfor var der inden landsmødet opnået en forståelse mellem partiets arbejderfløj med skatteminister Thor Möger Pedersen, sundhedsminister Astrid Krag og den nye næstformand Mattias Tesfaye i spidsen og partiets grønne fløj med handelsminister Pia Olsen Dyhr, miljøminister Ida Auken og veteranen Steen Gade.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00