Debat

VK kan ikke love DF noget

Koncentrat af lederen "DF i offensiven" i Jyllands-Posten 24/5 2005. Selvom Dansk Folkeparti er regeringens støtteparti, kan brede velfærdsreformer ikke gennemføres uden socialdemokraterne. Hvis det står til Dansk Folkeparti skal der nemlig ikke laves noget om.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Hvis Dansk Folkeparti skal bestemme farten, er der sikkerhed for, at en velfærdsreform udebliver. Skal der komme et bredt forlig, må Anders Fogh Rasmussen nødvendigvis stå frit ved et forhandlingsudspil for at blive taget seriøst.

Leder i Politiken
DET KAN NÆPPE komme bag på Dansk Folkeparti, at regeringen længe har gjort det til en betingelse for velfærdsreformer, at der står et bredt samarbejde bag, og det vil først og fremmest sige med Socialdemokratiet. Derfor burde det heller ikke komme bag på partiet, at regeringen ikke på forhånd kan udstede en stribe løfter til partiet, selv om det udgør regeringens parlamentariske støtte.

Regeringen sidder med ansvaret for landets ledelse og lovgivningsinitiativerne. Dansk Folkeparti har på grund af udlændingepolitikken stor interesse i at være parlamentarisk grundlag for regeringen. Det har styrket partiets profil, at det har været parat til at optræde som ansvarligt parti først og fremmest i forbindelse med finansloven, men derudover også har sikret kommunalreformen på et tidspunkt, da oppositionspartierne Socialdemokratiet og Det Radikale Venstre meget uklædeligt og beregnende obstruerede den vigtige reform. Det har partiet taget sig betalt for på forskellig vis, og det er selvfølgelig udmærket.

Derfor virker det yderst forstemmende at høre Pia Kjærsgaard besvære sig over, at hendes parti ikke fik indflydelse på regeringsgrundlaget efter valget. Det er og bliver betingelsen al den stund, at partiet ikke er medlem af regeringen og heller ikke kan blive det med sit afvisende forhold til det danske medlemskab af EU. Det burde Dansk Folkepartis ledelse kunne forstå.

Nu vejrer partiet morgenluft, fordi statsminister Anders Fogh Rasmussen efter anklagen for brud på medieforliget omsider valgte at fjerne salget af TV2 fra den konservative kulturminister Brian Mikkelsens resort. (...)

Statsministerens nylige afstandtagen til ledelserne i S og R virker i høj grad strategisk bestemt. Han har meget fair ladet Helle Thorning-Schmidt i ro i den første tid, men har åbenbart nu behov for at holde et socialdemokrati under ny ledelse på afstand, indtil velfærdskommissionen senere på året kommer med sin rapport.(...)

Hvis Dansk Folkeparti skal bestemme farten, er der sikkerhed for, at en velfærdsreform udebliver. Skal der komme et bredt forlig, må Anders Fogh Rasmussen nødvendigvis stå frit ved et forhandlingsudspil for at blive taget seriøst. (...)

Skal man tage Pia Kjærsgaards udsagn for pålydende, vil partiet heller ikke føre aggressiv politik, men offensiv politik rettet mod regeringen for at få indflydelse, og sådan bør det selvfølgelig også være, da alle andre også kvalificerer sig for at opnå indflydelse. Den kommer ikke af sig selv, og af samme grund forventer vælgerne vel også offensiv handling af de politikere, de har stemt på.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Fogh Rasmussen

Formand og stifter, Rasmussen Global og Alliance of Democracies Foundation, seniorrådgiver, Citigroup, fhv. generalsekretær, Nato, fhv. statsminister (V), partiformand & MF
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1978)

Pia Kjærsgaard

MF (DF), fhv. formand for Folketinget, fhv. partiformand, DF
kontor (Købmandsskolen København, 1965)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00