svarer 
Magnus Heunicke

Sundheds- og Ældreudvalget spørger sundhedsministeren, Magnus Heunicke, om kommentar til henvendelse af 9/4-21 fra Forældre og Sorg - Landsforeningen Spædbarnsdød

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 283, Spørgsmål 1
Vil ministeren kommentere henvendelse af 9. april 2021 fra Forældre og Sorg - Landsforeningen Spædbarnsdød, jf. B 283 - bilag 1.

Svar fra onsdag den 19. maj 2021
”Vil ministeren kommentere henvendelse af 9. april 2021 fra Forældre og Sorg Landsforeningen Spædbarnsdød, jf. B 283 - bilag 1.

” Svar:

Jeg har modtaget og læst henvendelsen af 9. april 2021 fra Forældre og Sorg –Landsforeningen Spædbarnsdød og er enig i den grundlæggende præmis om, at beslutningsforslaget er en kærkommen anledning til at sikre forældrene og familierne den bedste faglige støtte og omsorg, når de har mistet et barn.

Foreningen kommer desuden med en række opmærksomhedspunkter i forhold til beslutningsforslaget.

Først og fremmest fremgår det af henvendelsen, at Forældre og Sorg – Landsforeningen Spædbarnsdød ikke vurderer, at det er entydigt hensigtsmæssigt at gøre sundhedsplejersker til en så central aktør i sorgprocessen, som der lægges op til i beslutningsforslaget B 283. Dette gælder blandt andet i forbindelse med dødsfaldet, hvor det skal være sygehuset, som vurderer, hvorvidt der skal tilbydes akut krisehjælp til familien. Sundhedsstyrelsen vurderer ligeledes, at det er den akutmodtagelse eller børneafdeling, der har varetaget omsorgen for familien i den helt akutte fase, der bør tage opfølgende kontakt til familien fx dagen efter og sikre, at der er pårørende, der tager hånd om familien. Hertil kommer, at sundhedsplejen ikke er en akutfunktion, men et sundhedsfremmende og forebyggende tilbud, hvilket i denne sammenhæng betyder, at familien bedst tilbydes besøg efter begravelsen eller bisættelsen. Ligeledes er det Sundhedsstyrelsens vurdering, at sundhedsplejens kompetencer ikke anvendes bedst ift. familiens behov i den akutte fase – dvs. i perioden før begravelsen eller bisættelsen, da der her er mange opgaver at forholde sig til i forhold til den forestående afsked.

Ydermere fremgår det af henvendelsen fra Forældre og Sorg – Landsforeningen Spædbarnsdød, at der i forhold til hjælpen til udførelse af praktiske opgaver, som foreslået i beslutningsforslaget, ikke er en faglig grund til helt konkret at udføre opgaver for familierne. Foreningen fremhæver derimod, at de familier, der kommer bedst igennem, er dem der får terapeutisk og rådgivningsmæssig støtte til selvhjælp. Sundhedsstyrelsen fremhæver desuden, at praktiske opgaver, som eksempelvis undersøgelse af forsikringsdækning og udarbejdelse af ansøgning om begravelsesbidrag, falder uden for sundhedsplejerskens kompetence- og ansvarsområde, og at sundhedsplejens faglige kompetencer er bedst brugt i forhold til familiens trivsel.

Det fremgår også af henvendelsen fra Forældre og Sorg – Landsforeningen Spædbarnsdød, at sygehuset skal sikre tilbud om henvisning til relevante aktører, som f.eks. psykolog og foreninger og andre lignende aktører, der tilbyder fagligt specialiseret terapeutisk støtte. Sundhedsministeriet har i forbindelse med modtagelsen af beslutningsforslaget indhentet bidrag fra Danske Regioner, hvor det fremgår, at landets hospitaler blandt andet henviser til Forældre og Sorg – Landsforeningen Spædbarnsdød, som har stor erfaring med sorgbearbejdning hos forældre og kompetenceudvikling af de fagpersoner, der yder omsorg og behandling i processen.

Det bemærkes desuden, at det fremgår af foreningens henvendelse, at sundhedsplejersken ikke nødvendigvis kender den enkelte familie, men at der er familier, som kan have stor glæde af sundhedsplejen i forbindelse med at miste et barn. Foreningen skriver, at det er relevant at sikre, at familierne tilbydes, at deres sundhedsplejerske informeres om dødsfaldet og kan kontakte dem. Normalt giver hospitalerne efter samtykke familiens læge og den kommunale sundhedsplejerske besked om dødsfaldet, men Sundhedsstyrelsen vurderer, at der er grundlag for at skabe klarere systematik i underretningen af de kommunale aktører, så det sikres, at sundhedsplejen altid bliver underrettet, når der sker dødsfald blandt små børn. Det er selvfølgelig afgørende, at forældre i en så voldsom situation gribes og tilbydes hjælp af relevante myndigheder og organisationer m.v. Derfor vil vi se nærmere på, hvordan der sikres hensigtsmæssigt samarbejde og deling af oplysninger mellem myndigheder, såfremt forældrene ønsker dette. Dette skal sikre, at forældrene får den rette vejledning og fx, at sundhedsplejen får besked, når et barn går uventet bort.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00