svarer 
Magnus Heunicke

Sundheds- og Ældreudvalget spørger sundhedsministeren, Magnus Heunicke, om der er forskel på støtten til forældre, som mister et barn, afhængig af, om det er et spædbarn eller et ældre barn

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 283, Spørgsmål 2
Er der forskel på støtten til forældre, som mister et barn, afhængig af, om det er et spædbarn eller et ældre barn?

Svar fra mandag den 31. maj 2021
”Er der forskel på støtten til forældre, som mister et barn, afhængig af, om det er et spædbarn eller et ældre barn?

” Svar:

Danske Regioner har oplyst, at det som udgangspunkt gælder, at regionernes tilbud om støtte til forældre, der mister et barn, afhænger af den enkelte situation, herunder barnets alder og årsagen til dødsfaldet. Det er imidlertid ikke muligt for Danske Regioner at indhente bidrag fra de enkelte regioner inden for den frist, som er sat for besvarelsen af spørgsmålet.

I forbindelse med Sundhedsstyrelsen faglige bidrag til B 283 om hurtig og rigtig hjælp til familier ved spædbarnsdød henvendte Sundhedsstyrelsen sig til kommunerne.

Tilbud til forældre som mister et spændbarn (0-1 år) undhedsstyrelsen modtog svar fra 55 1 kommuner som viste, at kun to kommuner ikke har en formaliseret praksis i forhold til at tilbyde familien et besøg, efter de har mistet et barn. Hvor der er en formaliseret praksis dækker denne for langt de fleste tab under graviditet, i forbindelse med fødsel og i den periode, som kommunen har kontakt til familierne, typisk 0-1 år.

For nogle kommuner beskrives det, at tilbuddet gælder i den periode, der er ordinær kontakt til familierne i kommunen, typisk indtil 1�½ år. I to kommuner gælder det op til, at barnet er 3 – 5 år. Desuden viste undersøgelsen, at sundhedsplejen tilbyder hjemmebesøg i det omfang, familierne har brug for det, og at man tilbyder besøg under graviditeten ved evt. ny graviditet. Desuden henviser man typisk til andre relevante parter fx Forældre & Sorg, Landsforeningen for Spædbarnsdød, Kræftens Bekæmpelse, præster, PPR, kommunale psykologer o.a.

Tilbud til forældre som mister et ældre barn (over 1 år) undhedsstyrelsen har oplyst, at de ved henvendelse til kommunerne også spurgte til, om kommunen havde et organiseret sorg/kriseberedskab med tilbud om støtte efter dødsfald hos et ældre barn.

Det fremgik af besvarelserne (55 kommuner), at der er meget forskellig organisering af sorg/krise beredskabet i kommunerne, og at nogle kommuner slet ikke har et be1 Der indkom efter Sundhedsstyrelsen første bidrag til Sundhedsministeriet endnu et svar fra en kommune redskab. 25 kommuner angav således, de ikke havde en sorgorganisation, otte kommuner har tilbud til skolebørn, der mister en søskende. Seks kommuner har tilbud, der vedrører tab af ældre børn. I de seks kommuner er der variation i om tilbuddet gælder til forældre til alle børn eller til forældre til børn op til 16 -17 år.

Nogle af de kommuner, der ikke har en organiseret sorg/kriseorganisation angiver, at man har forskellige sorgberedskabsplaner i dagtilbud og skoler, at tilbuddet ikke findes i organiseret form, men støtte gives ad hoc. Nogle kommuner har samarbejde med præster eller andre i lokalsamfundet fx ved akutte dødsfald. Nogle kommuner har tilbud til børn, der mister en forælder fx til kræft. PPR nævnes flere gange som samarbejdspartner i dette arbejde.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00