Moderat mandefald koster Henrik Frandsen hans plads i Folketingets Præsidium
Henrik Frandsens plads i Folketingets præsidium har varet under én måned. Nu må han overlade pladsen til en repræsentant fra Liberal Alliance grundet de seneste kriser i Moderaterne.
Nadeen Aiche
RedaktionsassistentVed Folketingsvalget i 2022 kvalificerede Moderaterne sig til at sidde med i Folketingets Præsidium som Danmarks tredjestørste parti.
Men som konsekvens af den seneste tids interne kriser i Moderaterne, har de på to år mistet tre pladser i Folketinget.
Nu er de altså reduceret til kun 13 folketingsmedlemmer fra de 16 mandater, som de fik ved valget i 2022.
Først vinkede Moderaterne farvel til Jon Stephensen grundet upassende beskeder. Dernæst blev Mike Fonseca smidt ud, fordi han var kærester med en 15-årig, og senest har Jeppe Søe smækket med døren i forbindelse med sagerne om et betændt arbejdsmiljø i Moderaternes sekretariat på Christiansborg.
Jeppe Søes udmeldelse betød også, at han overlod sin plads i Folketingets Præsidium til Henrik Frandsen (M), der overtog posten 10. september.
Det skulle dog vise sig at blive et ultrakort visit i præsidiet.
Med kun 13 mandater i Moderaterne, må Henrik Frandsen (M) overlade pladsen til en kollega fra Liberal Alliance, der har 15 mandater. Allerede i juni meldte partiet, at folketingsmedlemmet Lars-Christian Brask (LA) var klar til at indtræde i præsidiet.
Rokaden skyldes, at medlemmerne af præsidiet skal komme fra de fem aktuelt største partier, som konstitueres på hvert år i forbindelse med Folketingets åbning.
I dag ledes præsidiet af formand Søren Gade (V), hvortil en repræsentant fra Socialdemokratiet, SF, Danmarksdemokraterne og nu Liberal Alliance også sidder rundt om bordet.
Præsidiet leder møderne i Folketingssalen og repræsentere Folketinget officielt. Præsidiet vurderer også, om der skal laves ændringer i Folketingets forretningsorden.