Civilt overblik: Lundbeck i modvind, fonds-skandale for topadvokat og Trumps tyske rødder

UGEREVY: Nye oplysninger i Lundbeck-sag belaster offentlig indkøber, Christian Harlang skal betale millionsalær tilbage til fond, og frivillige hjælper flygtninge med sagsbehandling. Og så trækker den amerikanske valgkamp tråde til et lille, stærkt, tysk civilsamfund.

Christian Harlang anerkender ikke Advokatnævnets beslutning om, at han skal betale sit salær på 4,8 millioner tilbage til Det Dansk-Franske Dampskibsselskabs Understøttelsesfond af 1950.<br>
Christian Harlang anerkender ikke Advokatnævnets beslutning om, at han skal betale sit salær på 4,8 millioner tilbage til Det Dansk-Franske Dampskibsselskabs Understøttelsesfond af 1950.
Rasmus Dahl Løppenthin

Ifølge meteorologerne planlægger det lune forårsvejr at hoppe tilbage i hi, så her til morgen må du nøjes med at varme dig ved dit civile overblik.

Velkommen til.

Vi lægger ud med Kræftens Bekæmpelse, som var ude at stemme dørklokker søndag. Og organisationen viste endnu engang, hvorfor de er uofficiel Danmarksmester i husstandsindsamlinger: De fik astronomiske 36,5 millioner i raslebøsserne. Det er det bedste indsamlingsresultat i patientforeningens historie, og formand Dorthe Crüger kunne heller ikke få armene ned.

"Det er meget overvældende. Jeg mødte kun åbne og glade mennesker, og næsten alle gav et bidrag, lød det fra formanden, som selv var på gaden, i en pressemeddelelse.

"Vi er dybt taknemmelige for alle beløb – store som små," fortsatte hun.

Nye oplysninger i Lundbeck-sag
Humøret er givetvis noget mindre muntert i Lundbeck, som er blevet mandsopdækket af finans.dk den seneste uges tid. Medicinalvirksomheden holdt i årevis en konkurrents kopiprodukt uden for det danske marked, og det skønnes, at den manglende konkurrence har holdt prisen kunstigt oppe og kostet den danske stat et trecifret millionbeløb.

Den offentlige indkøber, Amgros, har dog blandt andet med henvisning til “Lundbeck Fondens udbetalinger til forskning,” anbefalet staten ikke at indlede en erstatningssag mod medicinalgiganten. Men det er usagligt at lade en beslutning angående en erstatningssag bero på andet end det strengt juridiske, siger flere forvaltningseksperter til finans.dk.

“At henvise til arbejdspladser i Danmark og mulighederne for få midler fra Lundbecks fond vil være usaglige kriterier, eller, hvis man skal være lidt mere kras i sit ordvalg, ulovlige kriterier,” siger Sten Bønsing, der er lektor på juridisk institut på Aalborg Universitet.

Sagen byder også på et decideret frontalangreb på Lundbeckfonden og det danske forskermiljø. Det er den amerikanske konkurrent Actavis, som mener, at de danskere forskere er inficeret af Lundbeck og ikke tør udtale sig kritisk om medicinalvirksomheden, fordi det stiller dem dårligere i kampen om Lundbeckfondens mange millioner. Læs mere her.

Millionregning til Harlang
Og vi bliver i fondsverdenen. Venstrefløjens og ngo-verdenens tidligere første-advokat har nemlig fået Advokatnævnet på nakken igen. Christian Harlang skal betale et advokatsalær på 4,8 millioner kroner tilbage til Det Dansk-Franske Dampskibsselskabs Understøttelsesfond af 1950, fordi advokaten i årevis har repræsenteret fonden uden at være berettiget til det. Ud over at tilbageføre sit salær skal Christian Harlang også betale en bøde på 100.000 kroner. Harlang anerkender dog ikke afgørelsen, fordi han mener, at nævnet har overskredet sine beføjelser. Han afventer i stedet udfaldet af retssagen, som fonden har anlagt mod ham. Det skriver Ritzau.

Sagen er blot den seneste i række af skandaler, som har klæbet til Christian Harlang de senere år. Mest kendt er nok det offentlige rivegilde om den konkursramte Enkefru Plums Støttefond.

Og nu til noget lidt mere opløftende. En gruppe driftige CBS-studerende har nemlig fået endnu en fondsdonation i hus og har nu i alt 52 millioner kroner til at etablere et studenter- og innovationshus i den gamle politigård på Frederiksberg. Læs hele historien fra Berlingske her.

Der er også godt nyt til tilhængere af førerløse biler. Vesthimmerlands Kommune og fonden Autonomous vil nemlig sende 100 af kommunens ansatte rundt i robotstyrede biler.

“Der bliver kørt millioner af kilometer af kommunens medarbejdere. Et mål er at kunne lave transporttid om til arbejdstid. Men det her vil kunne vende op og ned på mange ting. Det her er ikke en konklusion, men begyndelsen på et langt, sejt træk, sagde fondens administrerende direktør, Henrik Schärfe, på et pressemøde torsdag ifølge Nordjyske.

Tøhø i civilsamfundet
Civilsamfundsredaktionens journalist dobbelttjekkede lige datoen for Nordjyskes historie, men den kom ud torsdag 31. marts og kunne derfor ikke være en aprilsnar. For hvis enkelte ikke skulle have opdaget det: Fredag viste kalenderbladet 1. april. Dermed var der et åbent vindue for, at alskens djøf’ere, journalister og andre underkendte entertainere kunne springe ud som lårklaskende morsomme komikere.

Og der var i den grad lurendrejere på spil i civilsamfundet. Røde Kors’ Anders Ladekarl lagde for med et tweet om, at han fremover skal være folketingskandidat og glædede sig over sin klækkelige aftrædelsesordning med slet skjult henvisning til Jørgen Poulsen-sagen fra 2007.

 

 

 

Mere schwung var der over historien fra nytkampfly.dk. Siden kørte en opdigtet historie om, at en række af Danmarks største familiefonde skulle være gået sammen for at forære Danmark 48 kinesiske kampfly til mere end 50 milliarder kroner. Folkene bag siden har dog øjensynligt grint af og fjernet historien igen

Håndsrækning til flygtninge
Smilene er til gengæld fortsat brede hos familien Sabbagh fra Syrien, som har fået støtte fra Politikens indsamling til flygtninges fritidsaktiviteter. Forældrene Abas og Moahja har valgt at bruge pengene på spejderuniformer til deres tre drenge, og det har de ikke et øjeblik fortrudt.

“Her bliver der talt meget, og man spiser også sammen. Der er et godt fællesskab,” siger faderen Abas, der nu selv er blevet frivillig spejderleder.

“Det er godt for integrationen, at man lærer kulturen at kende og hurtigere lærer dansk,” siger han.

Læs hele Politikens historie her.

Vi fortsætter dækningen af flygtninge med en tur til Nordjylland. Her kæmper kommuner og politi nemlig for at følge med i sagsbehandlingen af de mange sager. Og derfor har Kristin Assaad stiftet organisationen Legal Aid – Udlændingehjælp, som hver torsdag hjælper områdets flygtninge med deres sagsbehandling.

Vi mærker tydeligt, at man både hos politiet og i kommunerne har svært ved at håndtere det stigende antal flygtningesager. Det er svært for dem at afsætte to-tre timer til den her slags ting, siger Kristin Assaad til dr.dk, som fortæller, at både flygtninge og myndigheder er glade for håndsrækningen.

“De er så massivt under pres begge steder, at sagsbehandlingstiderne bare bliver længere og længere. Så de er glade for vores hjælp begge steder,” siger hun.

"Ich bin ein Kallstadter"
Vi slutter i landsbyen Kallstadt. Med sine omtrent 1200 indbyggere og klassiske bindingsværkshuse ligner den en pussenusset lille, sydtysk by, som absolut ikke gør det store væsen af sig. Og det gør den måske heller ikke. Men nogle af byens sønner har i den grad haft store armbevægelser efter at have udvandret fra Kallstadt til USA i løbet af det 19. århundrede. Johan Heinrich Heinz og Friedrich Trump hed de to driftige herrer, som grundlagde en ketchup-gigant i Pittsburg og bolig-imperium i New York. Et imperium, som barnebarnet Donald i den grad har glæde af, når han skal finansiere sin præsidentkampagne for tiden. Og han har også bekendt sig til sine tyske rødder med ordene "Ich bin Kallstadter".

Men er det tilfældigt, at to megakoncerner stammer fra den samme lille tyske by, spurgte Weekendavisen fredag.

Filmskaberen bag dokumentaren Kings of Kallstadt, Simone Wendel, har muligvis svaret. Hun peger på, at indbyggerne er "flittige og målrettede" og har et stærk civilsamfund.

"Alle er med i foreningslivet. Der er 1200 indbyggere, men der er over 1600 foreningsmedlemmer i de 27 foreninger i byen. Kallstadt er et mikrokosmos af social sammenhængskraft. Måske er det også en nøgle til succes i en globaliseret verden," siger hun til Weekendavisen.

Næste uge
I den kommende uge er Realdania tirsdag vært for et inspirationsmøde om fremtidens folkemøde. Samme dag holder Københavns Universitets Alumnenetværk et debatarrangement om civilsamfundets betydning.

Der bliver også rundet et par skarpe hjørner i civilsamfundet i løbet af ugen. Generelsekretær i Isobro, Robert Hinnerskov, starter med at fylde 60 fredag. Isobro markerer den runde fødselsdag med en fødselsdagsreception på Diakonissestiftelsen, som holdes på dagen.

Lørdag fylder Bente Dahl 70. Hun er formand for Projektstøtteudvalget for Musik, Statens Kunstfond og tidligere folketingsmedlem (R). Og vi når lige at få endnu en rund fødselsdag med søndag, hvor Psykitarifondens formand, Anne Lindhardt, fylder 70.

Således oplyst og opløftet skulle du være klar til den kommende uge.

God arbejdslyst.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00