27 fondsmillioner skal få skoletrætte unge i arbejde

FREMTID: Med penge fra Den A.P. Møllerske Støttefond skal Ungdomsskoleforeningen og Fakta sammen hjælpe skoletrætte unge ind i fritidsjob, der kan forbedre deres fremtidsmuligheder.

Skoletrætte unge skal flyttes fra skolebænken til grøntafdelingen i Fakta i 24 kommuner som en del af et nyt projekt. 
Skoletrætte unge skal flyttes fra skolebænken til grøntafdelingen i Fakta i 24 kommuner som en del af et nyt projekt. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Carsten Terp Beck-Nilsson

Et projekt fra Gladsaxe Kommune får et gevaldigt skud møllerske vitaminer, når det over de næste seks år bliver rullet ud i 24 kommuner. Den A.P. Møllerske Støttefond har bevilget 27,6 millioner kroner til Ungdomsskoleforeningen og Fakta, som i fællesskab skal lave træningsforløb for 3.700 skoletrætte unge. Meningen er, at mindst 1.800 af de unge efterfølgende skal i fritidsjob i enten Fakta eller andre steder.

"I Fakta er vi meget stolte af, at vi med bevillingen endnu engang kan tage socialt ansvar og hjælpe udsatte unge tættere på arbejdsmarkedet," siger HR-chef i Fakta, Lars Thellufsen.

Han lægger vægt på, at butikskæden gennem initiativet "COOP Crew – når fritid bliver til fremtid" kan bruge sine butikker til at løse den samfundsudfordring, det er at få udsatte unge i gang med en uddannelse eller et arbejde.  

Opskalering af projekt fra Gladsaxe
Samarbejdet er udsprunget af et pilotprojekt i Gladsaxe, hvor kommunens ungeenhed udvalgte en gruppe 9.- og 10.-klasseselever, som kom i et kort uddannelsesforløb i den lokale Fakta. Her fik de både teoretisk viden og praktisk erfaring i alt fra kundebetjening til butikshygiejne.

Ud over konkrete egenskaber og et diplom, som kan bruges ved fremtidig jobsøgning, har forløbet i Fakta givet eleverne flere fremtidsmuligheder. Eleverne lærer blandt andet også at begå sig på en arbejdsplads, og hvordan man skriver en ansøgning. 

I Ungdomsskoleforeningen er formand Lars Buchholt Kristensen glad for bevillingen fra Den A.P. Møllerske Støttefond, der giver de lokale ungdomsskoler mulighed for at forbedre skoletrætte unges livsmuligheder.

"De lokale ungdomsskoler er vant til at arbejde med de elever, der af den ene eller anden grund har brug for at komme lidt væk fra skolebænken og prøve kræfter med nogle andre typer af udfordringer i dagligdagen," siger Lars Buchholt Kristensen og fortsætter:

"Med dette initiativ vil Ungdomsskoleforeningen og de lokale ungdomsskoler bidrage til, at flere udsatte unge kan varetage et fritidsjob og få et bedre fundament for deres senere liv."

Projekt i tre faser
Projektet rulles ud i tre faser. I 2019 starter 11 kommuner, hvorefter seks nye kommuner optages i projektet i 2020, og endnu seks i 2021.

Udrulningen sker i tre faser for at sikre kvaliteten og overførbarheden i processen.

Efter projektperioden skal kommunerne selv integrere indsatsen for eksempel ved at gøre projektet til en del af kommunernes ungestrategi. Der bliver i hver kommune nedsat et lokalt udvalg, som udvælger de unge, der skal være med i projektet. Projektet bliver evalueret løbende.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00