Å-kandidat: Det politiske udviklingsarbejde skal faciliteres

DEBAT: I Alternativet faciliteres det politiske udviklingsarbejde, når vi skaber partiets politik. Det er en vigtig, men svær praksis. Den styrker vores demokratiske muskler, skriver Charlotte Ditløv Jensen.

Af Charlotte Ditløv Jensen
Folketingskandidat for Alternativet og certificeret facilitator

Når vi i Alternativet mødes ansigt til ansigt til 'workshops', 'laboratorier', 'saloner' eller andre møder, så er det for at skabe relationer, inspireres af hinanden OG udvikle partiets politik videre, sammen. Samtidigt.

Facilitering er den professionelle praksis, der gør det muligt, men det er svært og kræver praktisk træning for at virke efter hensigten. Man kan ikke studere sig til det. I Alternativet øver vi os til stadighed på det, fordi vi tror på, at det er essentielt i enhver bevægelse, der som os stræber mod en ny politisk kultur.

Samskabelse indenfor et politisk parti
Facilitering er en af vores professionelle praksisser, der 'smører' de demokratiske processer, ligesom olie smører en motor. Men det er ikke let. Det er både komplekst og svært. Det er 'samskabelse' inden for rammerne af et politisk parti.

Hvad dét er, og hvordan man kan gøre det, hvis ikke man har prøvet det før, handler det følgende om. For hverken 'facilitering' eller 'samskabelse' er på nogen måde selvforklarende. Tværtimod.
Og nej, det er ikke helt det samme som at være ordstyrer eller moderator, men dog beslægtet.

Jeg vil i det følgende give så enkle forklaringer som muligt på, hvad 'samskabelse' af politiske processer inden for et politisk parti som Alternativet er for en størrelse, og hvad 'facilitering' er. 

Vi laver demokratisk fitness
I Alternativet gør vi det, fordi vi kan mærke, at den gennemsnitlige danskers 'demokratiske muskler' ikke er særligt stærke, når det kommer til at debattere politik ansigt til ansigt med fremmede mennesker.

Vi oplever en regulær demokratisk krise i disse år, hvor kun fire procent af den danske befolkning er medlem af et politisk parti, selvom 89 procent giver udtryk for 'stor interesse' eller 'interesse' når adspurgt om deres interesse i politik. Men de involverer sig ikke.

Mange synes, at deltagelse i politisk debat er blevet alt for svært, er bange for at sige noget 'forkert', eller at andre bliver sure. De fleste af os er jo hverken 'professionelle' politikere eller eksperter, men bare folk, som går på arbejde, passer børn og handler ind.

I Alternativet synes vi, at flere i hele landet skal have mulighed for at deltage i politiske samtaler, og derfor holder vi også hvert år blandt andet 'Alles Folkemøde' omkring Grundlovsdag en masse steder i hele landet.

Ud af meningsboblerne
De mange workshops, vi holder i Alternativet, har dog ofte haft karakter af møder, hvor deltagerne kom for at 'sætte andre på plads', 'lukke damp ud' eller give udtryk for frustrationer, som sædvanligvis ellers kun bliver luftet på de sociale medier i 'menings-bobler' af folk, der mener det samme som dem selv. 

Men vi bliver klogere af at tale med folk, der mener noget andet end os selv. Og vi bliver kun bedre til det, hvis vi gør os umage. Ligesom i fitness-centeret kommer vi i bedre demokratisk form ved flittig debattræning.

Men netop fordi vores allesammens demokratiske muskler ofte er lidt slappe, så bliver professionel facilitering vigtigt. En dygtig facilitator kan 'holde rummet', så alle kan holde ud at blive siddende, selvom debatten bliver ophedet. 

Til alle, der har tid og lyst til at prøve kræfter med det, kan der her hentes en uddybende artikel, hvor jeg udfolder de fire grundlæggende færdigheder for en politisk facilitator.

Betragtelig modstand
For det er ikke let og bliver ofte mødt med betragtelig modstand. Det har vi i Alternativet bestemt også oplevet. 'Proces-partiet' blev vi blandt andet kaldt på et tidspunkt. Og det er OK. For både indhold OG proces er vigtigt for os.

Modstanden kommer som regel af, at de, der protesterer, enten aldrig før har hørt om eller oplevet 'facilitering' og derfor bliver lidt usikre. Det kan også være, at de har haft dårlige oplevelser med lidt for selvsmagende facilitatorer, der forstyrrede processen. 

Men stemningen skifter hurtigt, når effekten af god facilitering bliver mærkbar:

At debatrummet bliver 'holdt', selv når bølgerne går højt, et rum hvor alle har både plads og rum til at sige, hvad de mener, og hvor både deltagelse og ejerskab til indholdet stimuleres. 

Al begyndelse er svær
Vi har helt sikkert lavet mange fejl, siden Alternativet blev stiftet, og gjort vores bedste for at lære af dem. Og det har været en rutsjebanetur af den anden verden. 

Men enhver, der interesserer sig for 'facilitering', opfordres alligevel her til at gå ud og øve sig på det i sit lokalsamfund og måske læse lidt færre tykke bøger om det derhjemme. Det læres nemlig allerbedst i praksis.

Også selvom det er svært og tit ryger 'i hegnet', hvis betingelserne for at gøre det er ad pommern til, eller tingene stikker af i uforudsete retninger. Men al begyndelse er svær.

Til gengæld er der noget at lære af det hele. Selv for folk, der allerede arbejder professionelt med facilitering.

Hvis man aldrig har prøvet det før, vil min anbefaling være først at fokusere på de 4 færdigheder, som er beskrevet i førnævnte artikel.

Når de sidder på rygraden, kan der tilføjes yderligere værktøj og modeller. De fire grundlæggende færdigheder er:  

  1. Moderation og intervention
  2. Tag ansvar for de fysiske rammer
  3. Facilitering
  4. Fra undværlig facilitator til uundværlig feedback-giver

Forrige artikel Fra fond til forsker: Velux Fonden giver millioner til øjenforskning Fra fond til forsker: Velux Fonden giver millioner til øjenforskning Næste artikel DBU og Red Barnet: Fodbold får udsatte børn ind i kampen DBU og Red Barnet: Fodbold får udsatte børn ind i kampen