Afgående formand: Erhvervslivet tager mere socialt ansvar

INTERVIEW: I løbet af de seneste 10 år har det private erhvervsliv delt generøst ud af viden, ressourcer og penge til frivilligområdet, fortæller Stig Kjerulf, der netop er trådt tilbage som formand i Fonden for Socialt Ansvar.

Når 4000 voksne mennesker frivilligt trækker i gule vindjakker for at spadsere rundt i det offentlige rum i nattetimerne for at skabe tryghed for børn og unge, gør Mcdonald's oplevelsen en del mere lun. Burgerkæden støtter nemlig indsatsen Natteravnene ved at agere varmestue i vintermånederne, hvor den serverer gratis kaffe og mad for de frivillige.

Også Carlsberg, TuborgFondet, TrygFonden, DSB og Telenor giver et markant rygstød til indsatsen. For eksempel har teleselskabet Telenor udstyret de frivillige natteravne med gratis telefoner, TrygFonden har sponsoreret samtlige gule jakker, som er Natteravnenes kendetegn i bybilledet, og DSB har i mange år blandt andet ladet Natteravnene køre gratis på s-togslinjerne.

”Det utrolige er, at vi ikke får et nej, når vi henvender os. Der er altid en eller anden form for støtte, virksomhederne vil bidrage med; der er altid en dialog, som der kommer et eller andet ud af,” siger Stig Kjerulf, der efter 18 års organisering af Danmarks frivillige, nu forlader posten som formand i Fonden for Socialt Ansvar.

Ovenstående er blot en håndfuld af de private virksomheder, som støtter Natteravnene, der nok er den mest kendte indsats, som fonden står bag.

Amerikanisering
I 1998 nedsatte Stig Kjerulf en frivillig bestyrelse, som havde til formål at udbrede den svenske indsats Natteravnene i Danmark. Efterhånden som franchisekonceptet blev kendt som en velfungerende frivillig indsats herhjemme, bad blandt andet det daværende Integrationsministerium bestyrelsen om at tage ansvar for andre projekter, som man ønskede drevet på samme måde. Og det førte til, at man i 2004 stiftede Fonden for Socialt Ansvar, der i dag driver seks landsdækkende indsatser. Foruden Natteravnene er det Familieiværksætterne, Bydelsmødre, GymLife, Erhvervs- og Skoleguiderne og Baba – sidstnævnte er et netværk, der arbejder for at styrke fædres rolle i børns liv.

Alle fondens indsatser er støttet af et sammensurium af private virksomheder, offentlige og semioffentlige foretagender og fonde.

Og ifølge Stig Kjerulf er det især tydeligt, at virksomhedernes engagement i det sociale, frivillige arbejde har ændret sig over de sidste 10 år.

”Der er sket en drejning, hvor virksomhederne i højere grad i dag ønsker at tage ansvar for det samfund, de er en del af. Du kan sige, at vi er vidne til en amerikanisering af det danske samfund, hvor holdningen i erhvervslivet er gået hen og blevet: Det er ikke kun det offentlige, der skal holde for – vi vil også bidrage,” siger han.

En anderledes profil
Stig Kjerulf peger på, at det private erhvervsliv bakker op om fondens projekter på to måder: Den ene er ved at yde økonomisk bistand i form af penge til et projekt eller ved at hjælpe indsatserne med forskellige andre ting. For eksempel yder både TrygFonden og Falck økonomisk støtte og bidrager med dygtige kompetencer i indsatsernes styregrupper.

Sekretariaterne står for fundraising, kommunikation, administration og dokumentation, og det er især i forbindelse med driften af disse, at erhvervspartnerskaberne kan gøre stor forskel:

”Der er som regel både flere muskler og mere erfaring med strategiarbejde og kommunikation ude i virksomhederne, og det har blandt andet stor betydning for at mobilisere de frivillige,” siger Stig Kjerulf.

Den anden – og nyere form for deltagelse fra virksomhedernes side – handler om at give en praktisk hånd med; det være sig i form af jakker, telefoner, burgere og så videre.

”Det er i dag en stor del af støtten. Det er den form for hjælp, som jeg mener handler om, at virksomhederne har fået et mere altruistisk samfundssyn. Selv D’Angleterre har vi jo set åbne døren op for de gule jakker,” siger Stig Kjerulf og fortsætter.

”Og så er det samtidig en måde at profilere sin virksomhed på i en helt ny sammenhæng og på nogle helt andre præmisser.”

Støtte fra staten
”Men,” understreger Stig Kjerulf:

”Der skal ikke herske tvivl om, at når økonomien virkelig brænder på, så er det altid det offentlige, der træder til. Og fondene, hvis der skal iværksættes nye og eksperimenterende projekter.”

Både Udlændinge- og Integrationsministeriet og Social- og Indenrigsministeriet har spillet centrale roller i forhold til blandt andet fondens flygtninge- og integrationsindsatser, der hjælper med at bygge bro mellem de nytilkomne og sundhedsvæsen, skoler og kommuner.

”Karen Ellemann (V) (tidl. social- og indenrigsminister, red.) og Inger Støjberg (V) (udlændinge- og integrationsminister, red.) har været utrolige økonomiske støtter, og de har begge arbejdet aktivt for at skabe grobund for projekterne. Deres bidrag skal man ikke lade sig kimse ad.”

Hele spektret – fra private virksomheder over halvoffentlige organisationer til ministerier – er involveret, når Fonden for Socialt Ansvar kører indsatserne. Og sådan bliver det formentlig fortsat under den nye formand Kurt Bardeleben, der fra årsskiftet har overtaget formandsstolen efter Stig Kjerulf.

 

Forrige artikel Det Obelske Familiefond hyrer hofchef som ny direktør Det Obelske Familiefond hyrer hofchef som ny direktør Næste artikel Rådet for Menneskerettigheder udvider medlemsskaren